El Gran Teatre del Liceu tindrà tres noves portes a l’entrada principal dissenyades per l’artista Jaume Plensa. S’ubicaran a les tres arcades de l’entrada principal del teatre, i no afectaran cap dels elements patrimonials ja existents, com la façana d’Oriol Mestres del 1874, restaurada recentment. Les planxes, que pesen entre 500 i 600 quilos, s’aixecaran i quedaran suspeses al sostre, seran invisibles però oferiran un joc d’ombres al vestíbul de l’edifici.

portes Liceu Jaume Plensa
Foto: Pau Cortina (ACN)

“Un regal per a la ciutat”

El projecte, anomenat ‘Constel·lacions‘, consta de tres plafons d’acer inoxidable format per lletres d’alfabets “de moltes cultures”. “Les portes són un homenatge a la diversitat en un carrer com la Rambla, que és la gran artèria de la diversitat de Barcelona”, ha explicat Plensa. “Ens il·lusiona la idea de posar una obra d’art”, reconeix el president del Gran Teatre del Liceu, Salvador Alemany, qui ha assegurat que les portes són “un regal per a la ciutat” i que seran un “record perenne” del 175è aniversari del teatre. Plensa reconeix que inicialment va rebutjar el projecte. “Odio la paraula portes. Tot el que tanca em posa nerviós”, reconeix. L’arribada de la covid, però, ho va capgirar tot.

He retrobat la meva ciutat amb la pandèmia, i no la podia retrobar de manera més meravellosa que amb una òpera i les portes
Jaume Plensa, artista

L’estrena de les portes de Plensa, aquest setembre

La intenció del teatre és poder estrenar les portes de Plensa a finals de setembre, quan comenci la temporada 2022-23. El cost del projecte és de 750.000 euros. Culminarà així un procés de restauració del Liceu que va començar fa cinc anys i que ha permès restaurar elements com la façana original, o la recuperació dels quatre vitralls wagnerians de l’artista Oleguer Junyent que daten del 1905, entre altres actuacions.

portes Liceu Jaume Plensa

L’escenografia de Macbeth, també obra de Jaume Plensa

A banda de les portes del teatre, Plensa també és l’encarregat de l’escenografia i el vestuari de ‘Macbeth‘, de Verdi. L’obra s’estrenarà mundialment el febrer del 2023 i és un dels actes destacats de la temporada 2022-23 del teatre. Plensa reconeix que el seu “amor a ‘Macbeth'” ve de lluny, de quan va llegir l’obra de Shakespeare quan era jovenet. Explica que quan va rebre l’encàrrec del projecte, que dirigirà el mestre Josep Pons, es va posar a dibuixar “com un boig”.

escenografia Macbeth Jaume Plensa