Unes dues-centes cinquanta persones han participat aquest diumenge en l’acció reivindicativa convocada per Òmnium Cultural i l’ANC per protestar pels 1.000 dies que fa que estan empresonats Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Sota el lema “Mil raons per la llibertat”, les entitats sobiranistes han ofert un micro obert als assistents perquè hi expressessin els seus missatges. Durant la concentració, convocada davant de la Delegació del Govern espanyol, s’han sentit proclames contra els partits polítics estatals i peticions als partits independentistes perquè deixin de banda les rivalitats.

Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC, ha afirmat que des de l’Estat no s’ha fet cap pas per “aturar la repressió” ni per “desjudicialitzar la política” i que “s’espera el pitjor”. Paluzie creu que és esperable, entre altres coses, que s’interposi un recurs contra la reclassificació per part de les institucions penitenciàries catalanes a tercer grau. Per la seva banda, Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural, ha assegurat que els Jordis ja fa molts més dies que estan empresonats sota un govern de Pedro Sánchez que no pas sota el govern de Mariano Rajoy.

En espera del tercer grau

Aquest diumenge, 12 de juliol, fa un miler de dies que l’expresident de l’ANC, Jordi Sànchez, i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, són a la presó. Van ser empresonats el 16 d’octubre del 2017, primer a la presó de Soto del Real i després a Lledoners. Aquesta tardor ja farà tres anys i, per tant, ja hauran complert una quarta part de la condemna de nou anys imposada pel Tribunal Suprem. La junta de tractament ha proposat concedir el tercer grau als líders de les entitats sobiranistes, que implicaria que només anirien a dormir a la presó els dies feiners.