Les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Wad-Ras han proposat per unanimitat classificar en tercer grau penitenciari els nou presos independentistes condemnats per sedició al Suprem. Les tres juntes de tractament de cada presó s’han reunit simultàniament aquest dijous a les 9 del matí i han coincidit a concedir-los la semillibertat i que només hagin d’anar a la presó a dormir els dies feiners. Els caps de setmana podran estar a casa seva.

La resolució l’ha anunciada aquest dijous el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, que ha explicat que les Juntes han pres la decisió tenint en compte la seva conducta, si treballen o no, l’absència d’antecedents o si han complert una quarta part de la condemna -com és el cas de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Joaquim Forn-. En la roda de premsa, el secretari ha defensat la tasca dels funcionaris de presons que s’encarreguen de revisar les classificacions perquè “són funcionaris independents, prenen decisions que s’ajusten a la llei i no obeeixen cap consignia politica”. “Són decisions tècniques que, no obstant, tenen conseqüències polítiques”, ha dit.

La proposta s’havia d’anunciar aviat, ja que aquest 9 de juliol fa sis mesos que els van atorgar el segon grau i la llei estableix que cal revisar-ne la classificació al cap de mig any. En aquell cas, no hi va haver unanimitat en la proposta. Ara el pas següent és que el Servei de Classificació decideixi si ratifica la proposta de tercer grau o no.

Si es ratifica, serà executada immediatament

Com a màxim, cal prendre una decisió en dos mesos. Calderó, però, ha dit que normalment no exhaureixen el termini. “Anirem al més ràpid que sigui possible, però aquest cap de setmana no sortiran”, ha assegurat. Tot sembla indicar que els ho concediran, tenint en compte que aquest servei només modifica un 5 % les propostes de canvi de grau. A més, la Secretaria de Mesures Penals depèn de la conselleria de Justícia, que controla Esquerra. En cas que la ratifiqui, la decisió serà executòria, és a dir, que immediatament els presos quedaran classificats en tercer grau.

Les juntes aleshores hauran de decidir com l’executa cada líder independentista, és a dir, si hi va a dormir de dilluns a divendres o bé de dilluns a dijous i si ho fa en una presó ordinària -on estan ara interns- o bé en un centre obert o una unitat que en depengui. Fins i tot, un cop ratificat el tercer grau, es podrien acollir a l’article 86.4 del Reglament penitenciari que preveu no dormir cap dia a la presó però estar sotmès a un seguiment estricte.

La fiscalia hi pot recórrer en contra

En cas que es ratifiqui el tercer grau, la fiscalia tindrà la possibilitat de recórrer-hi en contra. Primer podrà presentar-hi un recurs al jutge de vigilància penitenciària de cada presó. En cas que aquest no ratifiqui la semillibertat, immediatament els presos tornarien a quedar classificats en segon grau. Ara bé, si ratifica el tercer grau proposat per les juntes, la fiscalia podria tornar a recórrer-hi en contra al tribunal sentenciador, és a dir, al Suprem, que és qui tindrà l’última paraula sobre la possible semillibertat dels presos independentistes. Segons les estadístiques, els jutjats només tomben el 7% de les classificacions de les juntes de tractament.

Budó: “No ha de fer oblidar que els presos són víctimes d’una injustícia”

La consellera de la Presidència i portaveu del goverrn, Meritxell Budó, ha qualificat de “bona notícia” la proposta de les juntes de tractament, però ha afegit que no s’ha d’oblidar que els dirigents empresonats tenen una “condemna vergonyant”. “Són víctimes d’una injustícia”, ha dit en una roda de premsa a Palau. I ha recordat que fa gairebé 900 dies que estan privats de llibertat “pel fet d’haver fet possible l’exercici de la democràcia al país”.