La reforma de la baixada de Can Mateu i el seu entorn comença a prendre forma. I ja s’intueix com serà el futur espai enjardinat entre els carrers del Llobregós i Granollers, a Horta. Destaca la conservació d’una de les cases antigues i de tres pous històrics que encara contenen aigua a gran profunditat. També un safareig i alguns dels arbres que hi havia. La zona ha de connectar amb el carrer d’Aiguafreda, on hi ha el conjunt protegit de safarejos i casetes de les antigues bugaderes.

L’Ajuntament ha organitzat visites d’obres amb entitats i veïns de la zona per mostrar com s’estan desenvolupant els treballs en el terreny on hi havia un conjunt de cases del segle XIX, que formaven part del que es coneix com a l’illa de les Bugaderes d’Horta. Segons explica la regidora d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, “tindrem un espai que recordarà l’aigua i les nostres bugaderes. Les obres estan molt avançades i aviat el podran gaudir el veïnat i els escolars de la zona”.

pou i casa a l'illa de les bugaderes d'horta
Imatge d’un dels ponts i el safareig que es conservaran

Projecte polèmic amb equipament inclòs

L’execució del projecte ha suposat l’enderroc de dues de les tres cases rústiques del segle XIX. La Plataforma Salvem l’Illa de les Bugaderes va intentar evitar-ho organitzant diversos actes de protesta i amb la recollida de més de 4.000 firmes en contra. Finalment, no van aconseguir la preservació integral de l’espai, com volien, però l’Ajuntament va decidir conservar una de les cases que, un cop rehabilitada, podria acollir un equipament per al barri.

Membres de l’entitat El Pou van poder entrar a la casa, de dues plantes, però que té poca superfície aprofitable. Segons Carlota Giménez, historiadora d’aquests entitat, “vam donar la idea que la casa fos un centre de memòria històrica de tot el que té a veure amb les bugaderes i alhora un espai obert per fer-hi activitats”. Descarten, però, que es converteixi en la seu d’El Pou i estan en espera d’acordar-ne l’ús amb altres entitats com l’Associació de Veïns d’Horta.

Nova promoció d’habitatges

L’espai enjardinat, que es preveu que estigui enllestit al maig, està vinculat a la construcció d’una promoció de 48 habitatges, 15 de socials, que es faran al cantó Besòs de la baixada de Can Mateu. La plataforma no s’oposava als blocs de pisos, però sí a crear una plaça convencional a costa de perdre patrimoni arquitectònic i una part d’horts.