L‘enderroc de les cases del segle XIX situades a l’illa de les Bugaderes d’Horta ja ha començat. En concret són els habitatges que hi ha entre els carrers del Llobregós i de Granollers i la baixada de Can Mateu. El conjunt no estava protegit i l’Ajuntament ha decidit executar el projecte tot i que n’ha modificat el pla inicial. En aquest indret s’hi han de construir tres blocs de pisos i una zona d’estada, un projecte que obliga a ampliar la baixada de Can Mateu. Per fer-ho s’enderrocaran dos de les tres cases rústiques que hi ha, ja que finalment el consistori, davant la pressió veïnal, en conservarà una que ocupa gairebé la meitat de l’espai afectat i que es preveu que properament es catalogui com a edifici d’interès patrimonial. També es conservarà el conjunt de les cases de les bugaderes del carrer d’Aiguafreda i la masia de Ca l’Eudald, que sí que estan catalogades.

Una promoció de 48 habitatges i una plaça

A una banda de la baixada de Can Mateu s’hi construirà una promoció privada de 48 habitatges i a l’altra, on hi ha les cases antigues que s’estan enderrocant, una plaça enjardinada. La plataforma no s’oposava als blocs de pisos, però sí a crear un espai enjardinat convencional a costa de perdre les cases rústiques i una franja d’horts, que segons diuen donaven sentit al conjunt del carrer d’Aiguafreda.

Reforma de l'entorn del carrer d'Aiguafreda

Fins i tot havien posat en marxa una campanya de recollida de signatures al portal web Change.org en què havien aconseguit més de 4.000 firmes per demanar la supressió del projecte urbanístic. Des del districte d’Horta-Guinardó asseguren que el projecte preservarà els pous i els arbres existents i els integrarà a la nova plaça i que s’ha modificat el pla perquè la urbanització mantingui el tarannà històric de l’indret.