Els estudis preliminars de dos assaigs clínics duts a terme a Sud-àfrica suggereixen que el percentatge de persones que s’infecten amb la variant òmicron de la covid-19 de manera asimptomàtica és molt més elevat que en variants anteriors. És la causa, conclouen investigadors del South African Medical Research Council i de la COVID-19 Prevention Network que hagi tingut una difusió ràpida i generalitzada a molts països.

En un dels estudis, fet durant l’onada d’òmicron a Sud-àfrica, amb una mostra de 230 participants amb la pauta completa de Moderna, el 31 % van resultar positives de coronavirus i no tenien cap símptoma. Al segon dels estudis, amb una mostra de 577 persones amb la pauta completa de Janssen, es va detectar un 16 % d’asimptomàtics. Són xifres molt més elevades d’estudis similars fets en onades anteriors, en què els asimptomàtics eren entre un 1 i un 2,6 %.

Segur que en aquests moments el percentatge d’asimptomàtics amb òmicron és molt superior que en onades anteriors
Joaquim Segalés, investigador de l’IRTA-CReSA

L’investigador de l’IRTA-CReSA i professor de la UAB Joaquim Segalés recorda que la distribució sociodemogràfica de Sud-àfrica no té res a veure amb l’europea, però es mostra “segur que en aquests moments el percentatge d’asimptomàtics amb òmicron és molt superior que en onades anteriors”. “Altres estudis diuen que podria haver un 40 % de persones que s’infecten amb òmicron que no mostren cap simptomatologia clínica”, concreta.

Aquestes xifres d’asimptomàtics suposarien que en aquesta sisena onada hi ha hagut moltes més persones que s’han infectat amb el virus de les que consten a les xifres oficials que afirmen que ja s’ha superat el milió de positius amb test PCR/TAR, el que equival a, aproximadament, que un 13 % de la població catalana ha passat el virus en l’onada actual.

Els asimptomàtics generen menys anticossos

Segons Segalés, cal tenir en compte que els que han passat la malaltia de manera asimptomàtica generen menys anticossos neutralitzants que els que l’han passada de manera més greu o, fins i tot, han hagut d’hospitalitzar. “La protecció contra la malaltia també depèn en bona mesura de la immunitat cel·lular però és cert que si tu generes pocs anticossos és possible que també generis poca immunitat cel·lular”.