L’organització Alerta Solidària assegura haver obtingut la documentació judicial que vincularia la detenció de membres del moviment contra l’habitatge amb una unitat antiterrorista dels Mossos d’Esquadra. Concretament, fan referència a l’operació de la setmana passada en la qual es van detenir quatre persones vinculades al Sindicat d’Habitatge de Cassoles i de la Verneda. Els detinguts havien participat en les protestes durant el desnonament del Bloc Llavors, al Poble-sec.

Afirmen que, segons consta en els documents, darrere d’aquesta operació hi hauria la Unitat Central d’Investigació d’Extremismes Violents. Un grup policial de l’Àrea Central d’Informació Interior que té per objectiu investigar i localitzar grups d’extremisme violent com els de caràcter terrorista.

Acusen aquesta unitat “d’engegar l’operació a corre-cuita, sense ordre judicial ni cap element objectiu que justifiqués els arrestos”. A més, creuen que destinar aquests recursos contra el moviment pel dret a l’habitatge és “una perversió infame i insuperable“. Per això, exigeixen que el Departament d’Interior expliqui el motiu de l’operatiu i l’exclusió d’aquesta unitat de la persecució del moviment.

El 25 de maig del 2021, desenes de persones es van manifestar a les portes de l’edifici per intentar aturar el desnonament, que finalment es va executar. Durant la protesta, van llançar pintura als agents antiavalots dels Mossos d’Esquadra i s’hi van produir moments de tensió. Després del llançament, diversos activistes van ocupar la seu d’ERC.

Interior ho desvincula de la violència

Els Mossos d’Esquadra han confirmat a betevé que la investigació ha estat realitzada per la Unitat Central d’Investigació d’Extremismes Violents. Ara bé, matisen que des d’aquesta unitat s’investiga qualsevol acció violenta relacionada amb els àmbits de la Comissaria General d’Informació. El que han fet ara és obrir una investigació en el marc d’una actuació d’ordre públic i que “això no vol dir que el moviment en defensa del dret a l’habitatge sigui extremisme violent”.