Mercat Abaceria

La plataforma veïnal Afectats per l’Abaceria continua reivindicant poder tenir veu en el disseny d’alguns aspectes del projecte del nou mercat, presentat al febrer per l’Ajuntament. El pla dibuixa una combinació entre mercat i una plaça oberta de 1.120 m2 sota la coberta, entre altres espais. Però des de la plataforma consideren que es podrien augmentar els metres quadrats destinats a l’espai públic i dedicar-los a zona verda, entre altres propostes. Ara han obert una enquesta a internet per recollir opinions i propostes dels graciencs sobre l’ús que es farà de l’espai i el model del mercat.

Sumar opinions per fer força

“L’Ajuntament ens va dir que el projecte no estava tancat del tot, que s’hi podien incorporar modificacions, i hem decidit preguntar els veïns, per comprovar aquesta sensació que tenim que el barri vol una zona verda”, afirma Àlex García, d’Afectats per l’Abaceria. Consideren que no es va fer un procés participatiu per dissenyar el mercat i que són a temps per dir-hi la seva.

Tenen previst fer una primera valoració dels resultats de l’enquesta a la reunió que les dues plataformes implicades –Afectats per l’Abaceria i Gràcia, cap a On Vas?– tenen el proper 12 d’abril. A partir d’aquí, els resultats s’enviaran com a pressió a l’Ajuntament.

Qüestions de sostenibilitat i mobilitat

L’enquesta proposa al veïnat expressar l’opinió sobre el projecte municipal. Entre d’altres, inclou preguntes sobre la necessitat o no de dotar l’espai de verd, de si es vol o no un supermercat dins l’equipament, i sobre altres qüestions relacionades amb la sostenibilitat, com per exemple sobre mesures de reaprofitament d’aigua, plaques solars, o un tema que preocupa el veïnat: la mobilitat.

Detall de l’enquesta que fa la plataforma d’Afectats per l’Abaceria

Les plataformes que promouen l’enquesta defensen mesures que potenciïn la pacificació de l’entorn. Per això, demanen que l’aparcament previst per al nou Mercat de l’Abaceria no sigui obert a vehicles particulars, per no fomentar l’augment del trànsit a l’entorn del recinte.

Sense dates d’obres

Quan van començar les tasques d’enderroc del mercat, es preveia que el primer trimestre del 2020 comencessin les obres de reconstrucció. Però van sorgir problemes amb l’eliminació de l’amiant de la teulada, moment en què es va crear la plataforma d’afectats, i posteriorment va arribar la pandèmia de coronavirus, de manera que s’ha anat retardant el projecte.

Ara s’espera iniciar les obres a finals d’aquest any o a principis del 2022, sense cap data de final d’obres prevista.