El servei d’atenció a dones en situació de violència masclista ha rebut, durant el primer trimestre de l’any, 2.725 trucades. D’aquestes, 348 trucades es van fer a la línia 900 900 120 durant la quarta setmana de març, una xifra que suposa un augment del 61 %. La raó d’aquest increment sobtat seria, segons l’Observatori de la Igualtat de Gènere de l’Institut Català de les Dones, l’impacte del testimoni de Rocío Carrasco sobre els maltractaments que presumptament va patir a mans de la seva parella.

Visibilització de la violència masclista

La setmana de les declaracions de la filla de Rocío Jurado, el servei va rebre 216 trucades, concentrades sobretot els dies 23 i 25 de març. Això es deuria, segons la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Laura Martínez Portell, que els testimonis de dones supervivents tenen un impacte “positiu” en la visibilització de la violència masclista i que, a més, aquests casos ajuden a “identificar” situacions de violència que a les dones els costa veure com a tals.

Que una dona amb un gran altaveu comparteixi i detalli aquestes situacions fa que moltes dones s’hi vegin reflectides i facin el primer pas per demanar ajuda
Laura Martínez, presidenta de l’Institut Català de les Dones

La línia 900 900 120, gratuïta 24 hores

La descoberta de la situació de maltractament és clau per a la recuperació, afirma l’Institut Català de les Dones. Per tal motiu ofereix la línia 900 900 120, un servei gratuït i permanent 24 hores on s’accedeix a l’atenció especialitzada d’un equip de professionals de l’advocacia, la psicologia, el treball social i la medicina. A més, també fa de porta d’accés a la resta de serveis i recursos de la xarxa d’atenció integral contra la violència masclista. En situacions extremes, el servei contacta directament amb emergències policials i de salut.