Una vintena de persones han ocupat aquest dimecres al matí la seu del districte de Ciutat Vella per evitar el desallotjament de dues famílies vulnerables que, actualment, ocupen dos antics narcopisos.

L’acció l’han duta a terme membres de l’Assemblea d’Habitatge Raval Rebel, Resistim al Gòtic i Acció Raval, i ha consistit a irrompre a les oficines del districte i no marxar d’allà fins forçar l’administració a “trobar un dia i una hora” per abordar la situació de totes dues famílies. La data, per a cadascuna de les famílies, serà els dies 13 i 14 d’abril.

Una de les famílies afectades està formada per l’Abdel, la Sanae i el seu fill de dos anys, nascut a Barcelona. “Portem aquí tres anys”, explica l’Abdel, temps en què “tenim en marxa la regularització” de la situació a l’estat.

Ocupar antics narcopisos

Aquesta família viu en un pis ocupat del carrer de la Cera, al Raval, des del novembre. Segons explica Núria Sanmartí, portaveu de l’Assemblea d’Habitatge Raval Rebel (AHRR), aquest habitatge “era un antic narcopís“. Afegeix que “l’Abdel i la Sanae estan fent una tasca imprescindible” en aquest pis per “protegir la finca del tràfic de drogues“.

L’habitatge, destaca Sanmartí, “és propietat d’una empresa” que ha aconseguit una ordre de desnonament. La intenció de la família i de les tres entitats que han forçat la reunió amb l’Ajuntament és trobar-los, ara, “una altrenativa digna: o bé un lloguer social [allà mateix] o bé l’accés a un dels pisos de la borsa municipal“, ha explicat Ricardo Pérez-Hita, portaveu de l’AHRR.

Una situació molt similar, i amb demanda idèntica, és la de la família de la Luz Marina, “que són refugiats polítics vinguts de Colòmbia“, destaca Pérez-Hita. Viuen en un altre antic narcopís des de fa molts mesos, al carrer dels Còdols. Un immoble propietat d’un fons d’inversió que, com en el cas anterior, també vol desnonar-los.

“Els sensepapers no tenen drets”

La situació d’irregularitat administrativa d’aquestes dues famílies “necessita de la implicació de l’Ajuntament“, apunta l’Assemblea d’Habitatge Raval Rebel. És per això que “en l’acció d’aquest dimecres demanem que s’assegui a parlar amb nosaltres l’Àrea de Drets Socials i de Ciutadania”, recorda la portaveu de l’AHRR, Núria Sanmartí.

De fet, apunta que “l’Ajuntament del canvi no té en compte i tampoc no protegeix les persones sense papers” perquè, diu, “en matèria d’habitatge públic les persones sense papers no tenen drets”.