La sisena onada de la covid-19 està tenint un comportament diferent de les anteriors. Tot apunta que s’està travessant el pic de contagis i el d’ingressats a l’UCI en paral·lel, quan en onades anteriors primer s’arribava al màxim de casos notificats i al cap de dues setmanes o més s’assolia el pic de pacients greus. De fet, aquest dimarts a Barcelona hi ha tres pacients crítics menys (184) que fa una setmana (187).

Segons el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar, Juan Pablo Horcajada, aquesta simultaneïtat dels pics té a veure amb el fet que hem viscut un relleu de la variant òmicron a la variant delta. “Hem vist com una variant amb menys impacte hospitalari ha substituït l’anterior en plena onada i, per això, està tenint un comportament diferent”, ha assegurat a betevé.

La tercera dosi ha posat fre a l’arribada de l’òmicron a les UCI

Així com pel que fa a contagis l’òmicron va desplaçar la delta en un temps rècord, a les unitats de crítics no ha estat així. Ho evidencien les xifres. A l’Hospital Vall d’Hebron vuit de cada 10 pacients amb covid-19 a les UCI tenen encara la variant delta. És el mateix percentatge que s’estan trobant a l’Hospital del Mar.

La directora assistencial de l’Hospital Vall d’Hebron, María José Abadías, assegura que la vacunació ha tingut un paper cabdal en el menor impacte d’aquesta onada -en relació amb el nombre de contagis-. Considera que la tercera dosi ha arribat a temps per evitar que l’esclat de l’òmicron afectés els més vulnerables, “i això ens ha ajudat a no tenir tants pacients crítics”.

Es torna a superar el llindar de les 200 defuncions

Amb la delta encara majoritària a les unitats de crítics, la setmana passada es van tornar a superar les 200 defuncions per covid-19 a Catalunya (212), una xifra que no havíem vist des de l’agost. Avui fa un any, sense vacunes, n’hi va haver gairebé 300 més (493).