Els models matemàtics amb els quals treballa el Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC (BIOCOM-SC) asseguren que Catalunya està assolint el pic de contagis de la sisena onada. “Estem travessant una carena però les dades ens diuen que comencem a baixar. Ara bé, els models matemàtics ens adverteixen que la baixada serà lenta“, ha explicat a betevé l’investigador del grup Daniel López Codina.

Estem travessant una carena però les dades ens diuen que comencem a baixar. Ara bé, els models matemàtics ens adverteixen que la baixada serà lenta
Daniel López Codina, investigador del BIOCOM-SC

La setmana passada el nombre de casos va tornar a assolir un rècord amb gairebé 180.000 contagis però, novament, la pujada es va desaccelerar. Tot i que les dades no són del tot definitives es va situar en un increment del 4 %. Les setmanes anteriors els percentatges d’increment van ser d’un 19, un 53 i un 122 %, la setmana de Nadal, quan hi va haver el salt més pronunciat.

No és el moment d’aixecar restriccions

López Codina considera prematur eliminar restriccions més enllà del toc de queda. Ara mateix l’oci nocturn està tancat, hi ha limitacions d’aforament a restauració, comerç, gimnasos i cultura, i no es permeten les reunions de més de 10 persones. L’investigador Julià Blanco, membre del Comitè Científic Assessor, també ha demanat prudència en una entrevista al programa de TVE ‘Cafè d’idees’.

“Podem eliminar el toc de queda, que no és la mesura més eficaç, però hem de mantenir unes mesures de contenció social que ens permetin doblegar aquesta onada. No és el moment de relaxar-les”, ha assegurat Blanco.