A la tornada de les vacances de Nadal, les escoles concertades religioses s’han trobat amb prop de 2.000 baixes per la covid de professors que cal substituir. Són xifres facilitades a betevé per la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC), que calcula que hi ha prop d’un 10 % del personal dels centres religiosos amb baixa per la covid. Un escenari difícil de gestionar que els ha fet moure fitxa amb una proposta imaginativa: que estudiants d’últim any de magisteri s’incorporin com a professors de forma excepcional en el context de pandèmia.

El gruix de la borsa de treball, professors ja graduats

La proposta és de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC) i la Universitat Blanquerna, que han posat en marxa una borsa de treball per cobrir les suplències. Actualment, la FECC ja disposa d’una borsa pròpia formada per 237 titulats de grau d’infantil i primària i llicenciats que estan fent màsters universitaris d’Educació. Davant el temor que aquest personal no sigui suficient per cobrir totes les vacants, ara activen un nou perfil d’universitaris que encara no tenen titulació i que estarien per sota dels llicenciats en l’ordre d’assignació. La proposta s’inspira en la contractació d’infermeres que van començar a treballar ara fa un any, també sense tenir el títol.

Aquesta borsa pròpia de les concertades no té res a veure amb la de les escoles públiques, que també pateixen l’allau de baixes per la covid entre el professorat. Per fer front a l’allau de substitucions, el Departament d’Educació fa nomenaments diaris per cobrir el professorat vacant. La previsió és que la situació millori en les properes setmanes.

Els nous substituts: universitaris a punt de llicenciar-se

“Si volem mantenir escoles obertes, plantegem aquesta possibilitat d’incorporar-hi estudiants d’últim any de magisteri”, afirma Meritxell Ruiz, secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC). Subratlla que són persones que ja estan a “punt d’acabar els estudis que ja han fet pràctiques i estan prou preparats”. A això li suma la seva disponibilitat immediata aquest gener, ja que els universitaris estan en un moment d’aturada després dels exàmens i abans de començar el segon semestre.

Els estudiants responen a la crida i volen treballar

De moment, Blanquerna ha contactat 300 estudiants en els últims dies, dels quals 153 estan disponibles per incorporar-se. Quan comencin, com que no estan titulats, no podran exercir com a personal docent, sinó de suport. És per aquest motiu que la FECC està negociant-ho amb el Departament d’Educació, a qui demanen “aplicar mesures extraordinàries” per poder comptar amb aquests estudiants sense titulació, tal com va fer Salut amb els estudiants d’infermeria i medicina.

Ruiz explica que estan tenint una gran demanda i que volen que aquesta iniciativa serveixi com a prova “pilot”. “Ens veiem sobrepassats per la demanda que tenim”, afirma Ruiz. “Amb les mateixes borses de les substitucions no és suficient”.