Fa gairebé un any que va esclatar la pandèmia del coronavirus i els professionals sanitaris continuen lluitant en primera línia. Tot i això, la sobrecàrrega de feina durant aquests mesos els està portant al límit. En plena tercera onada, el coordinador de la covid-19 a l’Hospital del Mar, el doctor Juan Pablo Horcajada, adverteix que el personal “està molt cansat i presenta senyals d’esgotament“.

Horcajada comenta que els professionals estan sotmesos a una pressió “crònica” i contínua que es tradueix en alteracions del rendiment i alguns casos de problemes de salut mental, com depressió i ansietat. En aquest sentit, la metgessa intensivista, Yolanda Díaz, explica que, tot i que s’han habituat a l’esgotament, la feina els està passant “una factura personal”.

Precisament, fa uns dies es va publicar un estudi, liderat per investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i metges del Mar, que revela que gairebé la meitat dels professionals sanitaris té un alt risc de patir un trastorn mental després de la primera onada del coronavirus i que un 14,5 % el pateix de forma discapacitant.

A l’Hospital del Mar ja han començat a apreciar una reducció dels ingressos de pacients amb coronavirus, però a les UCI encara tardarà una mica a notar-se aquesta tendència. Actualment, hi ha 30 pacients a les UCI de l’hospital, 718 a tot Catalunya. El personal que teballa en aquesta unitat és un dels més afectats, especialment el col·lectiu d’infermeres.

Com a intensivistes, sempre tenim una part important de càrrega emocional, forma part de la nostra feina. Però en la pandèmia, és augmentada. I la portem com podem”
Yolanda Díaz, metgessa intensivista
UCI Hospital del Mar

El “fals horitzó”

Sobre la pregunta de si els professionals sanitaris veuen algun horitzó del final de la pandèmia, el doctor Horcajada – que també és president de la Societat Catalana de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica – comenta que, tot i que vol tenir una visió optimista “potser l’horitzó serà més lluny del que pensàvem”. Segons Horcajada, la solució ve per la vacuna “i ara mateix el ritme de vacunació a l’Estat i Europa és molt més lent del que caldria perquè tingui un impacte notable en la pandèmia”.

Per la seva banda, la doctora Díaz parla d’un “fals horitzó”: “Sempre tenim l’esperança que potser en un mes començarà a baixar, però llavors sortim al carrer i veiem coses que ens fan preguntar com pot ser que aquella gent que no segueix les normes estigui tan poc conscienciada. Et quedes totalment xafat quan veus això i amb el que estàs vivint aquí dins”.

De fet, davant l’empitjorament de la situació per la pandèmia de coronavirus, tots els col·legis de professionals de sanitaris de Catalunya es van unir fa uns dies per demanar un confinament “més estricte i intens”.