La jornada electoral del 26-M ja fa hores que està en marxa. A les 9 h han obert els col·legis sense incidències destacades.

Alguns, no obstant això, ho han fet amb retard. Per exemple, l‘Escola Drassanes, que ha obert 20 minuts tard. El motiu és que hi ha hagut confusió a l’hora de col·locar les paperetes on tocava. Segons han explicat els apoderats i els membres de les meses a betevé, ha estat més complicat que en altres ocasions, perquè a més de les paperetes de les municipals, també calia col·locar les candidatures de les europees.

Aquesta situació s’ha repetit a d’altres centres, com a l’Institut Menéndez y Pelayo, situat al districte de Sarrià – Sant Gervasi. En aquest col·legi l’obertura de portes també s’ha endarrerit una mica per la confusió de paperetes, així com per una reorganització de les meses amb l’objectiu de facilitar l’accés als votants. Tot i que a tots dos centres s’han generat cues a primera hora, aviat s’han normalitzat les votacions i tothom ha dipositat el seu vot amb rapidesa.

Minuts abans de l’obertura dels col·legis, alguns ciutadans ja feien cua per poder exercir el dret a vot a primera hora del matí. És el cas, per exemple, de l’escola Mireia del Fort Pienc. Els més matiners, però, han estat els ciutadans que havien de formar part de les meses, i que han arribat als col·legis per constituir-les.

El cens electoral a Barcelona és de 1.144.259 persones. Hi ha 271 punts de votació, repartits pels deu districtes. En total, 1.434 meses.

Més ritme de votacions a partir del migdia

Des de les 12 h, la majoria de col·legis han vist incrementat el nombre de votants. En el cas de l’Institut Joan Fuster, al barri de Navas, la majoria de persones que han anat a primera hora eren gent gran i, des del migdia, ja s’hi han apropat més joves. Es dona la circumstància que aquest barri de Sant Andreu és el que obté els resultats electorals més similars als globals de la ciutat, tal com passa als Estats Units amb l’estat d’Ohio.

Dubtes amb les targetes censals

En aquestes eleccions municipals i europees molts ciutadans no han rebut a casa la targeta censal, el document que indica en quina mesa han de votar. Això ha generat dubtes entre alguns votants, segons han explicat alguns presidents de meses electorals a betevé. El motiu de no haver rebut la targeta és la proximitat de les eleccions generals de 2019 del 28 d’abril passat, que ha fet que l’Administració no l’hagi enviat novament.