El matí de la jornada electoral ha estat marcat pels dubtes i la confusió sobre el cens electoral. La majoria de ciutadans no han rebut a casa la targeta censal, el document que indica en quina mesa han de votar, per a les eleccions municipals 2019 i les eleccions europees 2019. El motiu és la proximitat de les eleccions generals de 2019 del 28 d’abril passat, que ha fet que l’Administració hagi prescindit d’enviar-la novament. Per això, la targeta censal que es va rebre abans de les generals és la mateixa per a la jornada electoral d’aquest diumenge. La mesura ha suposat un estalvi econòmic i ja es va advertir en l’anterior targeta censal.

La majoria de ciutadans explicaven que l’havien llançada i es mostraven preocupats per aquesta situació: “Vaig votar per correu en les generals i ara no sé on he d’anar”, deia un ciutadà a l’Institut Mendéndez y Pelayo, un col·legi del barri de Sant Gervasi. Una altra electora comentava en aquest mateix punt de votació que s’havia dirigit a la mesa de les anteriors eleccions però que no figurava en el cens. Tot i això, la Junta Electoral recorda que aquest és un document merament informatiu.

Consulta on votar en línia i als col·legis electorals

La targeta censal és el document que l’Oficina del Cens Electoral envia a la ciutadania un cop es convoquen els comicis amb tota la informació sobre el col·legi electoral on han d’exercir el dret a vot. Aquest document inclou les dades actualitzades del punt de votació, la secció i la mesa electoral on correspon votar a cada persona. Es tracta d’un document informatiu, que no es necessari per exercir el dret a vot. Qui no ha rebut la targeta censal per a les eleccions del 26 de maig, simplement ha de votar a la mateixa mesa que a les eleccions generals del 28 d’abril.

Per aquells que no hagin conservat la targeta o bé que no l’hagin rebut, poden consultar el seu punt de votació en línia gràcies a un servei que s’ha habilitat a la seu electrònica de l’Institut Nacional d’Estadística. També es pot consultar al mateix punt de votació, ja que els col·legis electorals tenen el cens dels ciutadans que hi voten.

A qui s’ha enviat la targeta censal?

Només han rebut la targeta censal aquelles persones que voten que no tenien dret a vot a les generals, o bé, que voten per primer cop, com els joves que han fet els 18 anys després del 28 d’abril; o aquells qui, per exemple, han canviat de domicili, cosa que ha obligat a actualitzar les dades del cens.