L’alcaldable de Junts per Catalunya (JxC) a les eleccions municipalsJoaquim Forn, ha fet aixecar la sala BARTS, on la formació ha fet l’acte final de campanya. Amb crits d'”Alcalde, alcalde”, el cap de cartell dels postconvergents s’ha compromès a “ser el 15 de juny a la plaça de Sant Jaume“, i a entrar “a l’Ajuntament per recollir la vara d’alcalde“, per la qual cosa ha cridat a “una gran mobilització”. En aquest sentit, Forn ha demanat fer “un últim esforç per buscar el vot dels indecisos”, i ha concretat que són el “d’aquells que van votar l’1 d’octubre i els que volien una llista unitària”.

Pressionat pel poc temps disponible per fer la connexió des de la presó de Soto del Real —ha durat menys de 15 minuts—, Forn ha explicat que “el 26 de maig tenim l’oportunitat de donar una resposta clara i contundent de democràcia a l’Estat”, i ha concretat que és “omplir les urnes de vots de JxC”.

Artadi: “Colau és una hipòcrita”

La número dos de la llista, Elsa Artadi, ha dit que “JxC és la garantia del canvi” a Barcelona, i ha detallat que “no necessitem recanvis, ni tripartits ni tampoc més 155”. I aquest ha estat un dels elements que han centrat bona part del discurs, sobretot després que aquest divendres la Mesa del Congrés hagi suspès els diputats independentistes presos de JxC i d’ERC. En aquest sentit, Artadi ha criticat que “la primera decisió que ha pres Batet ha estat suspendre els drets de quatre diputats que vau triar vosaltres”. I ha retret que, “això sí, ho ha fet amb un accent català impecable“, i s’ha preguntat si “aquest ha estat el gran gest promès per Pedro Sánchez“.

Artadi ha igualat el PSOE amb el PP i Cs, i també ha retret a Podem i a la seva confluència catalana, En Comú Podem (ECP), haver votat Batet com a presidenta de la cambra baixa. Així, ha dit als comuns que “és tan culpable qui fa la repressió, com qui la permet” i s’ha adreçat a l’alcaldessa, Ada Colau, per exigir-li “menys discursos i més acció”. En aquest sentit, li ha etzibat: Sou uns falsos progressistes, uns falsos revolucionaris i uns falsos demòcrates: sou uns hipòcrites”, ha sentenciat.

Un crit de llibertat a Europa

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont hi ha intervingut des de Brussel·les, acompanyat dels números dos i tres a la llista de JxC a les eleccions europees, Toni Comín i Clara Ponsatí. Puigdemont ha criticat, després de la suspensió dels diputats per la Mesa del Congrés, que “el PSOE, amb una altra llengua i amb un altre to, té el mateix projecte per a Catalunya: la repressió“. L’expresident ha fet una crida a la mobilització dels indecisos, a qui ha dit que “cal l’últim esforç i concentrar el vot independentista, el republicà, i el rupturista per posar fi al règim del 78″. Així, ha encoratjat a seguir “parant-li els peus a Borrell” amb l’entrada de “les veus silenciades al Parlament Europeu”.

Un altre expresident, Artur Mas, també ha destacat que el 26-M seran les “eleccions de la llibertat“. El repte, ha dit, és que “si la candidatura de Puigdemont és la més votada, Europa veurà que Catalunya és el país de la llibertat d’Europa” i ha demanat que “ressoni aquest crit de llibertat arreu”, en què ha inclòs Barcelona: “Si es vota JxC a Barcelona i Forn és alcalde, a ulls de tot Europa també veuran que Barcelona haurà esdevingut la capital de la llibertat d’Europa“.