La visita de Felip VI aquest dilluns a Barcelona en plena campanya de les eleccions general 2019 no agrada als partits independentistes, que ja han mostrat la seva oposició amb dos recursos a la Junta Electoral de Barcelona. Tant Junts per Catalunya com Esquerra Republicana consideren que el discurs del monarca en l’acte d’entrega dels premis Fundació Princesa de Girona pot influir en l’electorat i demanen que es posposi la visita per evitar interferències en els comicis.

Junts per Catalunya ha estat la primera formació en anunciar el requeriment aquest divendres al matí. El partit de la candidata Laura Borràs considera que després del discurs del 3-O de 2017, el rei “ha abandonat la neutralitat política” i creu que la presència de Felip VI beneficiarà els partits constitucionalistes que es presenten al 10-N. JxC sosté que Felip VI, en tots els seus discursos, fa una “lloança” de les fites aconseguides per l’Estat, d’ençà de l’aprovació de la Constitució espanyola de 1978.

En la mateixa línia, Esquerra Republicana considera en el seu recurs que la visita “no pot quedar emparada en l’activitat que habitualment duen a terme els poders públics atès que l’única cosa que es busca és utilitzar l’acte de manera electoralista”. En concret, el partit de Gabriel Rufián detalla que les forces polítiques concurrents el 10-N que s’autoproclamen constitucionalistes se’n podrien beneficiar perquè el rei farà una explicació de les fites aconseguides d’ençà de l’aprovació de la Constitució.

Totes dues formacions demanen que, en cas de no ajornar la visita, el rei se cenyeixi a l’entrega dels guardons. Esquerra vol que intervingui en públic “sense entrar en consideracions i valoracions” i Junts per Catalunya que “se’l requereixi perquè limiti la seva actuació a l’estricte lliurament dels premis”.

El PSC i els comuns hi diuen la seva

La petició dels partits independentistes ha generat la reacció d’altres forces que es batran a les urnes el 10-N. El PSC ha dit que veu “absurd i ridícul” pensar que la visita del monarca pot influir en el vot. En canvi, per la seva banda el candidat dels comuns, Jaume Asens, ha titllat d’“inoportuna” la visita de Felip VI a Barcelona, alhora que ha assegurat que els recursos d’ERC i JxC “tindran poc recorregut”.

La CUP emplaça a mobilitzar-se

La Candidatura d’Unitat Popular, encapçalada per Mireia Vehí, va fer una crida a la mobilització aquest dijous a través d’una piulada a Twitter amb el lema “Ni Rei ni por” per aquest dilluns a la tarda al Palau de Congressos, moment en què està prevista l’arribada de la família reial i l’acte d’entrega dels premis Fundació Princesa de Girona.

L’ANC i Pícnic per la República han cridat a fer-li saber a Felip VI que “Catalunya no té rei”, però encara no han anunciat quina acció o protesta estan preparant.
[vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1551100517095{background-color: rgba(249,87,65,0.83) !important;*background-color: rgb(249,87,65) !important;}”][vc_custom_heading text=”eleccions 10-N” font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column]