Els candidats a les eleccions generals del 10 de novembre per Barcelona han celebrat el primer debat abans de l’inici de la campanya. L’acte ha servit per veure com centraran ERC, el PSC, ECP, JxC, Cs, el PP i Vox els seus esforços per demanar el vot als electors abans de la cita a les urnes.

La sentència del procés, les mobilitzacions postsentència i les nits d’aldarulls han centrat els discursos dels candidats en un debat marcat per les peticions de diàleg de JxC, ERC i ECP i la “fermesa” defensada pel PP, Ciutadans i Vox contra el procés independentista.

ERC, JxC i comuns reiteren el diàleg

Esquerra, JxC i els comuns aposten pel diàleg entre el govern de la Generalitat i l’Estat. El candidat d’ERC per Barcelona al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha demanat una solució “multilateral” per al conflicte català, amb la intervenció de les institucions internacionals. Laura Borràs, candidata de Junts per Catalunya per Barcelona, ha recriminat al president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que no agafi el telèfon al president català, Quim Torra. El candidat dels comuns, Jaume Asens, ha criticat que els socialistes exerceixin la “línia immobilista del PP” per fer front a la situació.

José Zaragoza ha assistit al debat en substitució de la candidata del partit, Meritxell Batet, que està malalta. “El diàleg no es pot fer si una de les parts no renuncia a la via unilateral”, ha dit el representant del PSC. Zaragoza ha exigit a ERC i JxC que rebutgin públicament aquesta via, però sense èxit.

Cs, PP i Vox aposten per la “fermesa”

Ciutadans ha demanat posar fi a les eines que, diu, “segueixen alimentant la maquinària del procés. La candidata del partit al Congrés, Inés Arrimadas, ha denunciat la “manca de fermesa” del PP i el PSOE contra l’independentisme. La candidata del PP per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, ha recriminat a Cs que no hagi fet res per liderar, ha dit, una “alternativa constitucionalista” a Catalunya.

Per la seva banda, el candidat de Vox per Barcelona, Ignacio Garriga, assegura que l’única solució possible és la il·legalització dels partits independentistes perquè tenen la finalitat de “revertir l’ordre constitucional i dinamitar la sobirania nacional”.

Les mobilitzacions i els aldarulls postsentència

Un altre dels temes principals a debat ha estat les mobiltizacions postsentència i les nits d’aldarulls. Rufián (ERC) ha condemnat algunes de les actuacions policials i també els incidents provocats per alguns manifestantsJosé Zaragoza (PSC) ha respost a ERC: “Si no hi estan d’acord, abandonin el govern”.

Álvarez de Toledo (PP) ha advertit Rufián de la moderació dels seus discursos els últims dies. “Acabarà dins del constitucionalisme”, li ha dit. Arrimadas (Cs) ha criticat que els partits independentistes animin els ciutadans a sortir al carrer per rebutjar una sentència judicial. “No hi ha partits independentistes moderats”, ha afegit contundentment la candidata del partit taronja. Ignacio Garriga, de Vox, ha assegurat que els carrers “estan amb foc” i que la Generalitat “està en rebel·lia”.

Picabaralla entre Borràs (JxC) i Álvarez de Toledo (PP)

Un dels moments més tensos del debat ha estat la picabaralla protagonitzada per la candidata de JxC, Laura Borràs, i la del PP, Cayetana Álvarez de Toledo. Abans del debat, Borràs s’ha autoinculpat a la Ciutat de la Justícia per l’1-O juntament amb el president Quim Torra. Álvarez de Toledo li ha demanat “menys farses” i l’ha emplaçat  a “treure els independentistes de les presons” perquè “hi acabaran ells a dins”. 

[vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1551100517095{background-color: rgba(249,87,65,0.83) !important;*background-color: rgb(249,87,65) !important;}”][vc_custom_heading text=”Eleccions del 10-N” font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]