El líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ha donat el tret de sortida a la precampanya de les eleccions municipals del 2023 anunciant un primer fitxatge: Jordi Hereu, alcalde de la ciutat entre el 2006 i el 2011, serà el president del Consell Assessor de la candidatura de Collboni fins als comicis. L’ara primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament ho ha anunciat durant la Convenció Política de la Federació del PSC de Barcelona, acte que ha servit com a “tret de sortida” del camí cap al maig del 2023.

Ara bé, es dona la circumstància que Collboni, oficialment, encara no ha estat proclamat com a candidat pel partit: “Si algú més s’hi vol presentar, anirem a primàries. Però estic convençut que tindré el suport majoritari”, ha reblat el socialista al costat de Salvador Illa (president del Grup Parlamentari del PSC). “Em sento fort, preparat i amb experiència. Aquesta vegada sí”, ha insistit.

Si avui Barcelona és com és, és gràcies a la capacitat que han tingut els alcaldes socialistes
Jaume Collboni, president del PSC a Barcelona

Collboni evidencia les diferències amb Colau

La convenció socialista també ha servit per començar a definir les propostes que el PSC vol defensar a la cursa per a l’alcaldia. Algunes, ha dit Collboni, són “propostes que vam haver de guardar al calaix en ser en un govern de coalició”. La referència al govern del qual forma part (de coalició amb els comuns d’Ada Colau) no ha estat casual, perquè tot i defensar que “calen acords i diàleg”, el socialista ha marcat clarament distàncies amb els comuns.

De fet, Collboni ha apuntat que les línies estratègiques de la seva candidatura seran la promoció econòmica, l’espai públic i la seguretat; les dues últimes, febleses del govern de l’alcaldessa Colau segons els darrers baròmetres i enquestes municipals. En aquest sentit, Salvador Illa ha abraçat Collboni i li ha fet un encàrrec: “Cal que l’Ajuntament recuperi la seriositat, la solvència i el rigor”.

Lamenta la manca de “consens” a Barcelona

D’entre les propostes que ja ha començat a elaborar el PSC, Collboni ha anunciat que vol plantejar un pacte de ciutat sobre convivència, ordre públic i seguretat, i ha defensat “fer-ho amb el conjunt de la ciutat, no es pot governar només per alguns”. El socialista també ha aprofitat per lamentar que “s’ha perdut el consens” a Barcelona. “Si no, no s’entén el nivell de judicialització”, en polítiques com la ZBE o el PEUAT.