La presidenta actual del Grup Municipal de Ciutadans (Cs), Luz Guilarte, ja va avançar fa dos mesos la voluntat de ser candidata a les eleccions municipals del 2023 i, a falta de concretar encara un calendari per a les primàries, aquest divendres la plana major del partit li ha fet confiança. El president del Grup Parlamentari de Cs al Parlament de Catalunya, Carlos Carrizosa, ha dit d’ella que “és el perfil” que, segons el seu parer, necessita la ciutat.

De fet, l’ha descrit com “una dona molt preparada” que sap “resoldre problemes” i que destaca per ser “moderada i sensata”. Tot plegat ho ha dit en l’obertura d’un acte anomenat “Compromís amb Barcelona”, en què Cs ha desgranat els principals eixos amb què treballarà els propers mesos, de cara a uns comicis en què concorrerà en solitari —en les eleccions del 2019, Cs va liderar una coalició sota la marca de Barcelona pel Canvi.

Seguretat, urbanisme i impostos

L’acte d’aquest divendres ha servit per donar el tret de sortida a la cursa electoral, que, just d’aquí a un any, culminarà amb la tria d’alcalde. I Ciutadans ja ha presentat els principals temes que posarà en el debat públic: seguretat, urbanisme i fiscalitat.

Així, Luz Guilarte ha criticat que en els darrers anys s’han fet més esforços “a criticar la Guàrdia Urbana” que a “fer complir la llei”. La regidora taronja ha assenyalat l’urbanisme tàctic com a taló d’Aquil·les de la ciutat i l’ha qualificat de “proposta naïf i sense sentit” que no vertebra la ciutat i a la qual “li falta lideratge en l’àmbit metropolità”.

En aquest sentit, Guilarte també ha estat crítica amb la zona de baixes emissions (ZBE), sobre la qual “primer s’ha pensat a recaptar [via multes] en lloc de ser una eina alternativa” en la mobilitat.

Cs descarta repetir coalició

Ciutadans ha descartat repetir coalicions en l’espai constitucionalista. Amb tot, part dels integrants de la coalició Barcelona pel Canvi del 2019, com el partit de nova creació Valents —que lidera Eva Parera, escollida regidora quan va presentar-se el 2019 amb Barcelona pel Canvi—, s’han ofert a repetir una aliança electoral, oberta també al Partit Popular (PP). Aquest acord també el persegueixen els populars, tot i que amb una altra correlació de forces.