Després que el Govern espanyol anunciés que diverses indústries havien canviat l’activitat per produir material sanitari per afrontar la crisi del coronavirus, aquest diumenge Pedro Sánchez ha anat més enllà i ha assegurat, també, que es crearà una reserva estratègica d’aquests productes. En concret, Sánchez ha dit que, un cop se superi la capacitat d’autobastiment, es guardarà part del material perquè “en un futur, si tornem a partir algun tipus de pandèmia, no ens agafi desprevinguts com en aquesta situació“. Sánchez reconeix així una mancança de la qual alertaven en els últims dies diferents centres sanitaris. 

El president del Govern ha fet pública aquesta mesura en una compareixença en què ha anunciat també l’allargament de l’estat d’alarma dues setmanes més. Sánchez ha assegurat que es treballa perquè empreses de tot tipus puguin produir material homologat de primera necessitat, com ara mascaretes, equips de protecció o, fins i tot, respiradors, en el que no ha dubtat a batejar com una situació de producció excepcional semblant “a la d’una guerra”.

Manca d’equips de protecció individual

Les demandes de més material de protecció s’han anat repetint durant la tota la setmana, tant des de les unitats d’epidemiologia de diferents hospitals –com el Clínic-, com des dels sindicats i el Col·legi de Metges. Des d’aquest col·lectiu van alertar aquest dijous que la manca de material estava fent que en alguns centres mèdics es fregués el col·lapse i van demanar que se’ls asseguressin equips de protecció individual (EPI) per atendre els malalts de la covid-19.

Corba ascendent

Des que es va diagnosticar el primer cas de coronavirus a Catalunya el 25 de febrer, la corba de contagis no ha parat d’augmentar. En aquest sentit, Sánchez ha afirmat que el principal objectiu és ara doblegar aquesta corba, cosa que es produirà quan es redueixin el nombre de contagis diaris.