Salut ha confirmat el primer cas de coronavirus a Barcelona i a Catalunya. Es tracta d’una dona de 36 anys de nacionalitat italiana que viu i treballa a Barcelona, i que va ser a B√®rgam i a Mil√† entre el 12 i el 22 de febrer. Aquest dilluns a la nit la dona va anar a l’Hospital Cl√≠nic, on se li va fer el test epidemiol√≤gic, que va donar positiu en covid-19. La dona est√† cl√≠nicament b√©, amb simptomatologia lleu, i est√† ingressada al mateix hospital. El Centre Nacional de Microbiologia li far√† un segon control de reconfirmaci√≥ de la malaltia. A banda, hi ha vuit persones m√©s a Catalunya que estan pendents dels resultats anal√≠tics per saber si tenen el virus.

El Departament de Salut ha identificat les persones que van estar m√©s en contacte amb aquest primer cas, de moment unes 25. Aquestes persones, entre elles les qui van ser m√©s a prop de la dona a l’avi√≥ de tornada d’It√†lia, s√≥n sanes i ara fan un a√Įllament domiciliari de 14 dies. A totes les persones se les est√† controlant per part del Servei de Vigil√†ncia Epidemiol√≤gica. S’hi contactar√† unes dues o tres vegades al dia. El departament no descarta fer el seguiment a m√©s persones que pugin haver estat en contacte (a menys de tres metres) amb la dona que t√© el coronavirus.

Segons els secretari de Salut P√ļblica, Joan Guix, el 80 % dels casos de coronavirus s√≥n lleus, un 15 % s√≥n greus i nom√©s un 2 %, cr√≠tics.

El govern catal√† ha tornat a recordar les mesures d‚Äôhigiene de prevenci√≥ que recomana seguir: utilitzar mocadors rebutjables, tapar-se amb l‚Äôavantbra√ß a l‚Äôhora de tossir i rentar-se sovint les mans. Segons Guix l‚Äô√ļs de la mascareta √©s “m√©s il¬∑lusori” que real i ha assegurat que nom√©s √©s √ļtil perqu√® sigui m√©s dif√≠cil que els malalts puguin escampar la malaltia.¬†

La grip estacional, molt més greu que el coronavirus

Guix ha insistit a enviar un missatge de tranquil¬∑litat. Espera que amb el coronavirus no es repeteixi l’alarma viscuda el 2009 per la grip A. L’objectiu √©s que el covid-19 s’incorpori, com la grip A, als virus que conviuen, de manera controlada, amb els brots epid√®mics a Catalunya. El departament tamb√© recorda que per gravetat la grip estacional √©s molt m√©s greu. En el que va de temporada de grip estacional hi ha 434 casos greus amb hospitalitzaci√≥ i 41 morts.

Els servei del 061 va rebre m√©s de 400 consultes aquest dilluns sobre el coronavirus. El departament recomana que es truqui a aquest n√ļmero abans d’anar als centres sanitaris per no saturar els serveis d’urg√®ncies.

El Govern espanyol ha ampliat els controls de covid-19 a tots els pacients amb malalties respirat√≤ries i a les persones que hagin estat o arribin de les zones italianes de la Llombardia, el V√®neto, el Piemont i l’Em√≠lia-Romanya, i tamb√© de Corea del Sud, Singapur i l’Iran.