Salut ha confirmat el primer cas de coronavirus a Barcelona i a Catalunya. Es tracta d’una dona de 36 anys de nacionalitat italiana que viu i treballa a Barcelona, i que va ser a Bèrgam i a Milà entre el 12 i el 22 de febrer. Aquest dilluns a la nit la dona va anar a l’Hospital Clínic, on se li va fer el test epidemiològic, que va donar positiu en covid-19. La dona està clínicament bé, amb simptomatologia lleu, i està ingressada al mateix hospital. El Centre Nacional de Microbiologia li farà un segon control de reconfirmació de la malaltia. A banda, hi ha vuit persones més a Catalunya que estan pendents dels resultats analítics per saber si tenen el virus.

El Departament de Salut ha identificat les persones que van estar més en contacte amb aquest primer cas, de moment unes 25. Aquestes persones, entre elles les qui van ser més a prop de la dona a l’avió de tornada d’Itàlia, són sanes i ara fan un aïllament domiciliari de 14 dies. A totes les persones se les està controlant per part del Servei de Vigilància Epidemiològica. S’hi contactarà unes dues o tres vegades al dia. El departament no descarta fer el seguiment a més persones que pugin haver estat en contacte (a menys de tres metres) amb la dona que té el coronavirus.

Segons els secretari de Salut Pública, Joan Guix, el 80 % dels casos de coronavirus són lleus, un 15 % són greus i només un 2 %, crítics.

El govern català ha tornat a recordar les mesures d’higiene de prevenció que recomana seguir: utilitzar mocadors rebutjables, tapar-se amb l’avantbraç a l’hora de tossir i rentar-se sovint les mans. Segons Guix l’ús de la mascareta és “més il·lusori” que real i ha assegurat que només és útil perquè sigui més difícil que els malalts puguin escampar la malaltia. 

La grip estacional, molt més greu que el coronavirus

Guix ha insistit a enviar un missatge de tranquil·litat. Espera que amb el coronavirus no es repeteixi l’alarma viscuda el 2009 per la grip A. L’objectiu és que el covid-19 s’incorpori, com la grip A, als virus que conviuen, de manera controlada, amb els brots epidèmics a Catalunya. El departament també recorda que per gravetat la grip estacional és molt més greu. En el que va de temporada de grip estacional hi ha 434 casos greus amb hospitalització i 41 morts.

Els servei del 061 va rebre més de 400 consultes aquest dilluns sobre el coronavirus. El departament recomana que es truqui a aquest número abans d’anar als centres sanitaris per no saturar els serveis d’urgències.

El Govern espanyol ha ampliat els controls de covid-19 a tots els pacients amb malalties respiratòries i a les persones que hagin estat o arribin de les zones italianes de la Llombardia, el Vèneto, el Piemont i l’Emília-Romanya, i també de Corea del Sud, Singapur i l’Iran.