El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències, Fernando Simón, ha assegurat que l’Estat no valora -almenys de moment- aplicar mesures de moviment més restrictives per contenir l’expansió del coronavirus. Simón ha reconegut que les afectacions a la mobilitat interposades a partir del decret d’estat d’alarma són ja “molt restrictives” i s’ha mostrat contrari a valorar-ne de noves. Per Simón, les recomanacions actuals permeten “mantenir el nivell de funcionament de la societat suficient com perquè no hi hagi problemes socioeconòmics greus” que acabin derivant en una crisi major que la del coronavirus.

Això sí, Fernando Simón ha recordat que es tracta de mesures que s’han d’aplicar correctament, ja que, si no, “no tindran l’efecte esperat per tots”. En aquest sentit, el responsable d’emergències del govern d’Espanya ha volgut remarcar que el cas espanyol és significativament diferent del de la Xina. Ha recordat que Espanya és un país molt més petit i que, per tant, no hi ha la possibilitat que les regions més afectades s’aïllin i que les altres els acabin donant suport, com sí que va passar a la Xina, a la província de Wuhan.

Doblegar la corba, l’únic objectiu

Les mesures de restricció de moviments estan pensades únicament, segons Simón, per intentar doblegar la corba, és a dir, aconseguir que el nombre d’infectats es redueixi dia rere dia. En aquest sentit, ha dit que “els models indiquen que podríem no ser gaire lluny d’aquest moment“. Això sí, ha conclòs que no es poden relaxar les mesures abans de temps ja que això voldria dir “tornar a començar.” Per això, ha animat els ciutadans a aconseguir implementar les mesures bé i el temps necessari.

Pel que fa a les xifres, Simón ha remarcat que el nombre de contagis registrats és un 22 % menor que el de dissabte. Tot i aquests resultats ha volgut ser prudent amb les xifres ja que – ha assegurat- no hi ha comptabilitzats molts dels afectats que no en tenen símptomes i a molts dels qui en tenen, però lleus, no se’ls fa la prova. A més, Simón és conscient que és difícil determinar en quin moment es van contagiar les persones que estan donant positiu a les proves de detecció aquests dies.

Combatre el virus com soldats

El cap de l’Estat Major de la Defensa, Miguel Villarroya, ha tornat a fer un símil bèl·lic per descriure la situació a Espanya i ha assegurat que “som 47 milions d’espanyols, 47 milions de soldats que tenim una missió: guanyar el virus”. Per això -ha recordat- cal seguir estrictament les mesures de protecció i higiene recomanades, ja que qualsevol petit gest pot salvar vides.