El president de la Generalitat, Quim Torra, ha retret al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, el fet de no haver “resolt ni ha respost les peticions que des de Catalunya li hem fet arribar”. “Les nostres mesures no han estat ateses” ha dit Torra, que ha destacat que altres quatre comunitats autònomes també han demanat el confinament total dels seus territoris. El president ha indicat que aquestes comunitats són les que actualment són focus de contagi importantíssim pel coronavirus i ha insistit en el fet que no té sentit “confinar la població durant el cap de setmana i que el dilluns milers de persones vagin a treballar en cadenes productives que no són essencials”.

Durant la segona reunió de coordinació entre presidents autonòmics i govern central, celebrada telemàticament per videoconferència, Torra ha reiterat en diverses ocasions la petició principal que ha tramès al president Sánchez, “cal el confinament total de les activitats econòmiques que no són essencials”. Petició a la qual Sánchez ha respost de forma general a totes les comunitats amb una promesa d’estudi, segons ha explicat el president de la Generalitat.

Mentre espera una resposta de Pedro Sánchez, Quim Torra ha anunciat una resolució de la Generalitat per exigir que totes les empreses mantinguin la distància mínima d’un metre i mig entre els seus treballadors. A més, ha instat Inspecció de Treball a controlar el compliment d’aquesta resolució.

Tancament de ports i aeroports

A banda de la petició de confinament total, feta per quatre presidents, altres comunitats han demanat el tancament dels seus ports i aeroports, segons ha explicat Torra, qui també ha assenyalat que la majoria de comunitats greument afectades han coincidit en la preocupació per la manca de material sanitari en els seus hospitals.

Des de la Casa dels Canonges, Torra ha parlat de la cordialitat de la videoconferència, tot i que ha matisat que cal millorar el desordre que hi ha hagut en la trobada, però ha estat contundent amb el missatge: “Hem de triar: vida o economiaPerò si prioritzem la vida i la salut de les persones, llavors segur que orientarem les decisions cap aquí“.

Mesures econòmiques

A banda dels aspectes sanitaris, el president de la Generalitat ha demanat al Govern espanyol mesures de protecció per als treballadors, petites i mitjanes empreses, autònoms i tercer sector. “És fonamental”, ha dit, “protegir i donar confiança a tots els treballadors d’aquest país, que se sentin segurs, que se sentin tranquils pel seu futur”. Torra ha concretat algunes d’aquestes mesures, com per exemple la suspensió del sistema dels terminis de pagaments d’IRPF, IVA i Seguretat Social per a pimes i autònoms, ajuts socials per a persones amb familiars dependents a càrrec o pagues compensatòries per pares i mares que han hagut de reduir la jornada laboral per atendre els fills.

Pel que fa al finançament, Torra ha demanat l’aval i obertura de finançaments per a pimes i autònoms així com moratòries bancàries i ha afegit que cal modificar la llei d’estabilitat pressupostària i suprimir les regles de despeses i objectius de dèficits per al 2020 tant per a les comunitats autònomes com per a les administracions locals.

Garantir els sistemes de salut

En un tercer apartat de peticions, Quim Torra ha sol·licitat al Govern espanyol un sistema “equitatiu  i transparent per al subministrament del material sanitari”, una petició que ha dit que ha sortit de tots els presidents de les comunitats autònomes que, de forma unànime, han mostrat la preocupació per la situació als hospitals. “Cal que les capacitats que té ara el Govern espanyol es posin al servei dels serveis sanitaris i assistencials que ho necessitin”.

Torra també ha reclamat, per fer front a la crisi actual, els 2800 milions d’euros que l’Estat es va comprometre a transferir a les comunitats autònomes per a la gestió de la sanitat a fons perdut i no a compte del finançament.