Pedro Sánchez Consell Ministres

El Govern espanyol demanarà finalment al Congrés dels Diputats prorrogar l’estat d’alarma només 15 dies, fins al 7 de juny, després d’arribar a un acord amb Ciutadans. La proposta inicial del president Pedro Sánchez era allargar-lo fins al 27 de juny per acompanyar tot el procés de desescalada, però la manca de suports quan faltaven menys de 24 hores per a la votació del decret ha obligat l’executiu central a canviar els terminis de la pròrroga per obtenir el sí del partit taronja.

La portaveu de l’executiu central, María Jesús Montero, ha fet una crida a la resta de formacions polítiques amb representació al Congrés per donar suport a la pròrroga. “Sense l’estat d’alarma no hi ha capacitat per restringir la mobilitat de la població”, ha dit la ministra. El nou decret, ha explicat, s’adaptarà a l'”evolució asimètrica i gradual” de la desescalada.

Montero no descarta que el seu govern demani l’aprovació d’un nou estat d’alarma després del 7 de juny per prorrogar-lo fins al final de la desescalada.

Negociacions contrarellotge

Durant aquest dimarts, les negociacions entre els partits de govern i les formacions parlamentàries han entrat en una fase de contrarellotge. A canvi dels 10 vots de Cs, l’executiu de Sánchez es compromet a analitzar les mesures i possibles reformes legislatives necessàries per garantir una “sortida ordenada” sense necessitat de recórrer a un altre estat d’alarma.

“El Govern creu que ja té el suport necessari” per tirar endavant el decret, ha dit la ministra Montero, tot i que no ha detallat quins partits han confirmat el seu vot favorable. Tot i això, el PSOE continua negociant amb partits com ERC, que ha mostrat recel després de l’acord amb Cs.