Cartografia del silenci

L’Organització Mundial de la Salud (OMS) va declarar l’estat de pandèmia global i el món es va tancar a casa seva. Els carrers de les grans ciutats es van buidar i el silenci es va incorporar al so ambient de carrers i places. No tots els països ho han viscut de la mateixa manera, però la majoria han pres mesures restrictives a la mobilitat per mitigar la infecció entre la població. I quin seria el so de les ciutats confinades? L’artista visual Stella Rahola Matutes ha desenvolupat un mapa interactiu anomenat la ‘Cartografia del silenci’ que mostra el so dels espais públics a qualsevol indret del món on s’estiguin aplicant polítiques de confinament. Per Stella Rahola el mapa sonor desprèn molta informació sobre la presència de la natura, per exemple, un dels enregistraments ens situa a Badalona on fins ara el so dels trens impedia escoltar el mar:

“La natura estava tapada per altres sons i ara agafa protagonisme.”

‘Cartografia del silenci’

L’obra artística que s’anomena ‘Cartografia del silenci’ ja suma més de 160 “silencis” d’un minut de països de tot el món. Les localitzacions permeten comparatives entre les polítiques que s’apliquen a diferents regions del món. Per exemple, l’11 de març podem escoltar el més absolut silenci en una de les vies arterials de Barcelona, mentre, el mateix dia a Londres, sota una política de confinament més laxa, sentim una màquina de cafè funcionant en un petit quiosc del parc de Greenwich. Aquest és el mapa on podem explorar 160 minuts d’una situació de quietud extraordinària que, segons Stella Rahola,

“anuncia un canvi de paradigma molt pròxim, que conviden a repensar i reflexionar quin futur esperem del món i de nosaltres mateixos”.

Escolta els silencis navegant per aquest mapa interactiu

Com participar a la ‘Cartografia del silenci’

Hi pot participar qualsevol persona sota confinament per la pandèmia covid-19. Es pot utilitzar les plataformes que sostenen les notes d’àudio i les ubicacions, ja que són de codi obert, en què tothom té accés. Però també es pot fer una nota d’àudio des del mòbil o amb whatsapp i enviar-ho al mail de l’artista (stella@stella.cat). Cada àudio ha d’estar etiquetat amb el dia i hora de la seva gravació. El mapa enregistra l’estat de confinament però també el procés de desescalada fins a l’arribada d’una “nova normalitat”.

Poesia

A ‘Cartografia del silenci’ també podem llegir un poema en què l’artista es pregunta “si aquest silenci ens donarà als humans consciència” ” i si “les cures sempre tancades en un àmbit domèstic pol·linitazaran altres territoris, polítics i socials”.

Stella Rahola Matutes

Formada com a arquitecta, Stella Rahola Matutes trasllada a la seva pràctica un continuat interès pel paisatge i la seva representació per mirar de comprendre la construcció actual dels nostres símbols. Les noves economies, juntament amb el desenvolupament tècnic, han possibilitat la construcció d’escenaris que abans pertanyien a la ficció. Stella busca com s’incorporen avui les utopies i les fantasies en els nostres paisatges i quins són els seus èxits i fracassos. Stella ha exposat nacionalment i internacionalment; entre les seves darreres exposicions podríem destacar “Babelia and other stories” a la Fundació Vila Casas de Palafrugell (2019), “Politics of translation” a The Stone Gallery a Londres (2019) o Los Angeles Contemporary Fair amb “Union Pacific” (2019). El confinament decretat per l’estat d’alerta a causa de la pandèmia de la covid-19, ha impossibilitat que l’artista pogués treballar des del seu estudi. En aquesta situació es gesta el projecte de ‘Cartografia del silenci’.