Bugaderia acidH

(ACN) El Consell de Participació de Famílies de l’entitat Dincat lamenta que no existeixi un pla d’actuació “específic, clar i eficient” que estructuri “amb garanties” el desconfinament pel coronavirus de les persones amb discapacitat intel·lectual i els seus familiars a càrrec. En un comunicat, les famílies d’aquesta associació empresarial d’economia social manifesten malestar amb el Govern perquè “no està tenint en compte les particularitats del col·lectiu”. Concretament, reivindiquen que la incorporació d’aquestes persones a escoles, serveis socials i assistencials “ha de ser prioritària i no pot esperar, com s’apunta, fins a la tercera fase”.

Segons Jordi Durà, representant del Consell, les persones amb discapacitat necessiten una atenció específica i, en cap cas, els seus familiars poden deixar-los sols per anar a treballar. Durà apunta que en molts casos el confinament està produint un deteriorament de les patologies i del desenvolupament físic, personal i emocional d’aquestes persones. Per aquest motiu remarca que cal prioritzar les seves necessitats.

Entre les reivindicacions de les famílies hi ha que se’ls garanteixi un permís laboral retribuït per poder continuar cuidant les persones que tenen al seu càrrec sense perdre el sou, fins que aquestes pugui incorporar-se a les seves activitats habituals. També exigeixen que s’agilitzi un accés “immediat” a l’ingrés mínim vital o a una prestació similar, compatible amb l’ocupació, per a les famílies amb nivells de renda baixos.

Materials de protecció i tests

Les famílies de l’associació Dincat recorden que segons l’OMS les persones amb discapacitat són més vulnerables davant un possible contagi. Per a aquest motiu demanen un protocol específic que garanteixi la dotació de materials de protecció necessaris, així com la realització de tests de detecció, tant a les persones ateses com als professionals que els cuiden i familiars i persones que conviuen al mateix domicili.

En casos en que sigui necessari l’aïllament, veuen “del tot necessari” comptar amb hospitals de referència preparats per acollir aquest col·lectiu a cada un dels territoris. També volen que s’habilitin espais adequats per atendre aquestes persones amb una normativa sanitària adaptada a la seva realitat.

Segons Jordi Durà, cal impulsar un protocol d’acompanyament psicològic i emocional durant i després del confinament, així com disposar d’assessorament jurídic i fiscal per possibles dubtes davant de problemàtiques que es derivin d’aquesta situació, “sense que això suposi un sobrecost addicional”.