Pedro Sánchez

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat una nova pròrroga de l’estat d’alarma, que s’allargaria fins a finals de juny. Sánchez ha explicat que estan dialogant amb la resta de grups perquè el Congrés aprovi, el que, confia, serà el darrer estat d’alarma de la crisi del coronavirus i que tindria vigència d’un mes. El president ha insistit que l’estat d’alarma és imprescindible per poder mantenir la restricció de mobilitat i de reunió per contenir la pandèmia del coronavirus. L’horitzó que plantegen és d’un mes, però ha apuntat que “es podria aixecar en alguns territoris que passin a una nova normalitat abans d’aquestes quatre setmanes de pròrroga”.

El president ha explicat que l’estat d’alarma abraçaria tot el període de desescalada i que, paral·lelament, la nova situació s’ha de traduir en una desescalada institucional. Ja ha avançat que en aquesta nova fase “l’única autoritat delegada de l’Estat serà el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i decauran les facultats excepcionals que es van atorgar a altres departaments com el de Defensa, Interior i Transport”. Ha insistit que des del Ministeri es marcaran els ritmes i modalitats de la desescalada, que es coordinaran amb les autoritats sanitàries autonòmiques.

A més, el president espanyol ha assegurat que “regirà la cogovernança” i que les comunitats autònomes “aniran recuperant la plena capacitat de decisió”. Ha afegit que vol assolir al Congrés el “gran consens” que ha assegurat que existeix a la societat sobre la necessitat d’aquesta pròrroga de l’estat d’alarma.

Budó insisteix en la recuperació de competències

La consellera de Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, ha contestat a Sánchez a la roda de premsa que oferia simultàniament a la del president, i ha dit que continuarà “insistint a reclamar la devolució de les competències perquè les mesures necessàries en l’àmbit de Catalunya puguin ser decidides pel govern català i “no sigui necessari demanar permís”a l’Estat.