fira barcelona coronavirus

L’Ajuntament de Barcelona tancarà aquest estiu els pavellons de la Fira que han acollit persones vulnerables durant l’estat d’alarma pel coronavirus. La comissionada d’Acció Social, Sonia Fuertes, ha explicat en comissió que la previsió és clausurar aquests espais “entre el juny i el setembre” i que es mantindran actius els albergs per a dones sense llar i persones amb addiccions.

Durant l’estat d’alarma, l’Ajuntament va posar en marxa set equipaments amb més de 700 places per facilitar el confinament a persones sense llar. Els dos més grans han estat els de la Fira de Barcelona (500 places). A banda, es va obrir un espai per a dones (59 places), l’Espai Pere Calafell (58 places), un d’específic per a persones amb símptomes lleus (30 places), un per a persones amb addiccions (75 places) i una casa d’acollida per a joves (42 places).

100 persones derivades a equipaments sanitaris

En una compareixença demanada per JxC a la Comissió de Drets Socials, Sonia Fuertes ha explicat que en aquests equipaments s’han fet controls de temperatura i observació de símptomes i que entre el març i l’abril s’han derivat 100 persones a equipaments sanitaris. “Malgrat la fragilitat de les persones sense llar, no hem percebut una especial prevalença de la covid-19 en les persones ateses”, ha afirmat.

Fuertes ha fet una valoració positiva del dispositiu perquè “hem garantit el dret a confinar-se i l’accés a serveis sanitaris”. Tot i això, ha admès que aquests grans equipaments “no són la solució per refer-se d’una situació de sense llar” i que aquest no era l’objectiu dels centres. La comissionada ha explicat que per garantir el desconfinament es faran tests PCR als interns en habitacions col·lectives.

L’oposició reclama mantenir l’atenció social

En el debat en comissió, els grups de l’oposició han demanat al govern que mantingui l’atenció a les persones sense llar. “Què passarà quan tanquin els albergs?”, ha preguntat Neus Munté (JxC), que ha alertat de manca de places en els equipaments existents. Els grups han reclamat que es garanteixin les mateixes places quan acabi el confinament i han criticat que els grans espais de la Fira no eren els més idonis per atendre aquestes persones.