Fa anys que el Teatre Arnau espera una reforma per recuperar aquesta sala emblemàtica del Paral·lel. Però les obres tenen, ara per ara, un calendari i pressupost incert. A aquestes incògnites cal sumar-hi la crisi derivada del coronavirus, que ha obligat a refer el pressupost de l’Ajuntament. “Quan replantegem el pla d’inversions veurem com queda el Teatre Arnau”, ha admès el tinent d’alcalde de Cultura, Joan Subirats.

El febrer del 2018, l’equip d’arquitectes H Arquitectes va guanyar el concurs per rehabilitar l’Arnau amb la proposta Boca a boca. La previsió inicial era enllestir el projecte executiu per començar les obres el primer semestre del 2019, que no va ser. Ja aleshores el pressupost era una incògnita. Els comptes del 2020 inclouen en el capítol d’inversions una partida de 188.160 € per a la redacció del projecte que caldrà veure si es manté o no en el nou pressupost.

reforma teatre Arnau

“El problema bàsic és d’inversió”, ha dit Subirats. El tinent d’alcalde ha assegurat que el govern municipal té interès a tirar endavant el projecte “al més aviat possible”, conscients de la significació d’aquest espai. Ho ha dit en resposta a un prec del PP en la Comissió de Cultura, que ha demanat una proposta d’usos i calendari d’obres per a l’Arnau. Subirats ha recordat que l’esperit d’aquest teatre es manté viu amb l’Arnau Itinerant.

L’Arnau és l’últim teatre de barraca de la ciutat construït amb fusta. Data del 1894 i va tancar portes definitivament l’any 2000. L’Ajuntament el va comprar un any després. Un informe tècnic l’any 2016 va detectar-hi problemes estructurals i en recomanava l’enderroc, tot i que el govern municipal d’aleshores es va comprometre a mantenir els elements patrimonials.

El projecte guanyador per rehabilitar el teatre preveia deixar l’esquelet de l’edifici, sanejar la fusta i afegir-hi connectors metàl·lics i formigó per conservar l’estructura.