L’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana reprenen el projecte d’un operador publicoprivat per construir i gestionar 4.500 habitatges de lloguer assequible. El primer concurs, que es va fer el 2019, va quedar desert i, per això, ara s’ha modificat el plec de condicions per tornar a buscar un soci privat per a l’empresa mixta Habitatge Metròpolis Barcelona SA. “Hem modificat el plec per fer-lo més atractiu que mai”, ha dit la regidora d’Habitatge, Lucía Martín.

En un debat a la Comissió de Drets Socials, Martín ha recordat que es tracta d’un projecte pioner a l’estat que s’emmiralla en experiències que han funcionat en altres països europeus. “Si volem fer un salt d’escala necessitem la implicació del sector privat”, ha afegit la regidora. En una primera fase, el projecte preveu una inversió de 24 M € que aportaran a parts iguals les administracions públiques i el soci privat. Els habitatges es faran a Barcelona ciutat i a l’àrea metropolitana.

Desconfiança del sector privat

La majoria de grups s’ha reservat el vot fins al plenari i només JxC hi ha votat a favor. “Preocupa que costi tant trobar un soci privat i que això obeeixi a una certa desconfiança del sector cap al govern municipal”, ha etzibat Neus Munté (JxC). Des de Cs, Marilén Barceló ha demanat “no posar entrebancs a la inversió privada” i Eva Parera (BCN Canvi) ha dit que el nou concurs és “un primer pas per recuperar la confiança” del sector privat.

El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha recriminat al govern municipal que el projecte no s’hagi debatut i aprovat abans a l’Àrea Metropolitana: “És un menysteniment als altres municipis”. El popular Óscar Ramírez ha demanat que es posin les bases perquè la licitació no acabi en fracàs.