Els veïns es miren amb curiositat aquesta maqueta del Teatre Arnau. És una de les poques imatges que els recorda com és l'interior del recinte, tancat des de 1996. Qualificat com a bé de patrimoni urbanístic, el teatre finalment només s'enderrocarà de manera parcial. Encara, però, no se sap quins elements es conservaran. GALA PIN, regidora de Ciutat Vella "Intentarem salvar tots els elements que es pugin salvar i conservar però l'edifici que resulti del procés serà un que s'adapti a les funcionalitats del nou Arnau." Durant el procés participatiu d'aquest matí, els veïns han recordat la història de l'Arnau. Entre els assistents també hi havia els membres de Salvem l'Arnau, que amb l'anunci de l'enderrocament parcial, han decidit no dissoldre la plataforma. ENRIC H. MACH, Salvem l'Arnau "La prioritat absoluta és que es mantingui l'edifici històric amb tots els elements que el conformen. Continuem demanant que ha d'haver un centre de documentació de les arts escèniques però això sí, han de ser elements vius, no volem un museu al teatre." Tant ells, com des de la plataforma Recuperem el Teatre Arnau són conscients que amb l'enderrocament poden aparèixer restes de la muralla de Baluard. Un fet que retardaria la construcció del nou teatre. LÍDIA CASANOVAS, Recuperem el Teatre Arnau "Treballarem en el mentrestant, és a dir, que en aquest solar de la plaça i continuarem treballant amb activitats com havíem fet fins ara perquè el projecte sigui viu." Tot i que el nou Teatre Arnau no arribarà fins, com a mínim, el 2020, el procés participatiu es manté obert. El proper pas serà a la primavera, quan es farà un concurs d'idees per decidir el projecte de l'espai cultural. Us ho ha explicat, des de l'avinguda del Paral·lel, Sara López.

A banda de l’Ajuntament, també hi han assistit veïns del barri i membres de la plataforma Recuperem el Teatre Arnau i Salvem l’Arnau. Aquests últims van decidir dissoldre l’entitat en conèixer la notícia de l’enderrocament, però finalment no ha estat així. Celebren que l’edifici s’enderroqui només de manera parcial: “La prioritat absoluta és mantenir l’edifici històric amb tots els elements que el conformen”, ha sentenciat un dels membres, Enric H. Mach.

Un informe tècnic presentat a finals d’octubre determinava que el mal estat de l’estructura era un risc per a les persones i que l’única solució era tirar-lo a terra i construir-ne un de nou. Però l’immoble està catalogat urbanísticament com a nivell C, la qual cosa vol dir que és un bé d’interès patrimonial. Per tant, l’obligació de l’Ajuntament és preservar-lo i així ha assegurat que es farà la regidora del districte, Gala Pin: “Intentarem salvar tots els elements que es pugin salvar”.

Ara s’obre un llarg període per als veïns que han defensat des de fa anys el teatre. Si tot va bé, el 2020 s’hauria d’enllestir el projecte, però el procés d’enderrocament preveu la possibilitat de trobar restes arquitectòniques de la muralla de Baluard sota terra. Un fet que podria endarrerir encara més la construcció del nou edifici.

El procés participatiu, que es tancarà al desembre d’aquest any, ha previst xerrades sobre la història de l’Arnau i també de la vida cultural a l’avinguda del Paral·lel. Després d’aquest període, a la primavera es convocarà un concurs públic d’idees per acabar de definir el projecte.