paperetes recompte vots escrutini

Fa uns dies el govern de la Generalitat va posar sobre la taula aquest escenari: el de retardar l’escrutini de les eleccions al Parlament de Catalunya si hi ha un nombre de meses sense constituir molt elevat. Això vol dir que molts ciutadans no hauran pogut votar el 14 de febrer i, per tant, ho hauran de fer un dia o dos després, el 15 o el 16, ja sabent els resultats del 14-F escrutats fins aleshores. Es pot retardar l’escrutini electoral per no influir en el vot?

Evitar el “vot tàctic”

Els ciutadans requerits hauran d’estar al col·legi a les 8 h del dia 14 de febrer. L’objectiu és tenir la mesa plenament constituïda a les 9 h, tot i que hi ha marge fins a les 10 h si hi ha dificultats per reclutar els membres. Si a aquella hora no s’ha pogut formar el punt de votació, es comunicarà el fet a la Junta Electoral de Zona i es tornarà a convocar la mesa un o dos dies després perquè els votants puguin exercir el seu dret a vot.

Què succeeix si això passa amb moltes meses? Si el 14-F n’hi ha moltes sense formar, el govern català apunta que existeix la possibilitat de retardar la publicació dels resultats provisionals per “evitar el vot tàctic” dels ciutadans que votin més tard i, així, evitar alterar-ne el resultat final.

És probable el retard de l’escrutini?

Segons el govern català, la majoria de les meses electorals ja estan constituïdes, si bé les juntes electorals continuen rebent al·legacions de persones que no poden o no volen formar-ne part. El director general de Participació i Processos Electorals, Ismael Peña-López, assegura que les autoritats electorals no preveuen que hi hagi tantes meses sense constituir com per haver de retardar l’escrutini. “És molt, molt, molt improbable“, ha dit.

En qualsevol cas, el govern de la Generalitat decidirà el mateix diumenge, i juntament amb la Junta Electoral Central i els partits, si no es fa públic l’escrutini a la nit.