Quim Torra a la sortida del TSJC

(ACN) El magistrat instructor del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Carlos Ramos ha deixat el president de la Generalitat, Quim Torra, a un pas del judici a les ordres de la Junta Electoral Central (JEC) sobre la retirada dels llaços grocs dels edificis de la Generalitat durant la campanya electoral. El jutge rebutja arxivar la causa, com demanava la defensa de Torra, i constata que els fets investigats podrien ser constitutius d’un delicte de desobediència o, subsidiàriament, de denegació d’auxili a l’autoritat competent. El tribunal obre ara el tràmit de 10 dies perquè les parts presentin petició d’obertura de judici oral.

El jutge destaca la “voluntat obstativa” de Torra

El jutge constata la “voluntat obstativa” de Torra respecte a les resolucions de la JEC i recorda els diferents episodis de la polèmica, com ara la substitució de la pancarta inicial per una altra o el requeriment del president al síndic de greuges perquè es pronunciés sobre la matèria. El que Torra va pretendre substituint uns símbols per uns altres, apunta el magistrat, va ser “persistir en la desobediència”.

Els acords de la JEC, diu l’escrit, “no poden titllar-se de contradictoris entre si” i són “clars concrets i terminants”. “Són mandats complementaris exigits per la clara voluntat obstativa” de Torra, insisteix. Pel que fa a la competència de la Junta Electoral, el magistrat creu que en assumptes electorals Torra no pot invocar una “pretesa autonomia del president de la Generalitat com a autoritat de l’Estat, i menys en un període electoral d’unes eleccions generals i després europees”.

Un dia després de les eleccions municipals del 26 de maig, el president de la Generalitat va tornar a penjar la pancarta amb el llaç groc per reclamar l’alliberament dels polítics independentistes empresonats i el retorn dels exiliats.

Quim Torra va declarar al TSJC el 15 de maig per aquest cas i va acusar la JEC d’actuar amb “intencionalitat política”.