El president de la Generalitat, Quim Torra, ha cobert aquest dijous al matí la pancarta amb el llaç groc i el missatge que reclamava la llibertat dels presos polítics que penjava del balcó del Palau de la Generalitat, amb una altra pancarta, amb les mateixes dimensions i el mateix text, però amb un llaç de color blanc amb un traç vermell. La nova pancarta s’ha col·locat damunt de l’antiga, la del llaç groc. Minuts més tard, també s’ha penjat a la finestra del costat del balcó una altra pancarta amb la frase “Llibertat d’expressió”.

Pancarta Llibertat Expressió Generalitat

D’aquesta manera, la Generalitat dona compliment a la recomanació que li va fer ahir el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, perquè “de manera excepcional” retirés els “llaços grocs i estelades” dels edificis del govern català. El president Quim Torra va dir que acataria el que li digués Ribó, tot i que en un primer moment la Generalitat havia assegurat que mantindria la pancarta del Palau. El Síndic de Greuges s’ha situat en la mateixa línia que la resolució de la Junta Electoral Central, que havia donat 24 hores més al president, Quim Torra, per acatar la segona ordre emesa de retirar la pancarta.

La Junta Electoral es reuneix a la tarda

Aquest dijous a la tarda es reuneix la Junta Electoral Central per abordar l’incompliment de l’ordre de retirar els llaços grocs per part del president Torra. Sobre la taula hi ha diverses possibilitats que van des d’un nou advertiment, a una sanció administrativa, el trasllat del cas a la Fiscalia perquè obri un procediment penal o demanar als Mossos o la delegació del Govern algun tipus d’actuació.

Llaç blanc balcó Generalitat

La reunió, però, també podria abordar els nous símbols amb què la Generalitat, i també alguns Ajuntaments han substituït els llaços grocs. És el cas de l’Ajuntament de Port de la Selva que ha penjat al balcó una pancarta amb un llaç de color blau i amb el lema: “Llibertat peixos pacífics”.

Pancarta Port Selva llaç blau

Bou i Mejías critiquen la nova pancarta

El candidat del PP a l’alcaldia, Josep Bou, ha criticat la nova pancarta que el president Quim Torra ha posat al balcó de la Generalitat. “Ni groc ni blanc, cap logotip sectari o polític pot estar a les parets de les institucions catalanes”, ha afirmat.
Josep Bou també ha dit que Quim Torra “fa passar vergonya als catalans”. El candidat popular ha recomanat a la Junta Electoral que demani a la Fiscalia la implicació dels Mossos d’Esquadra per retirar la nova pancarta. “Odres directes de la Fiscalia i que ho retirin; tenim mossos que ho farien encantats”, ha assegurat Bou.

Per la seva banda, la presidenta del Grup Municipal de Cs, Carina Mejías, ha reaccionat a través de Twitter. Considera que, amb el canvi de pancarta, la Generalitat “burla” les resolucions de la Junta Electoral i apunta que ho fa “amb el victimisme de sempre”.