Pancarta amb llaç groc a la Generalitat

La Junta Electoral Central (JEC) ha ordenat a la Generalitat que retiri de manera “immediata” les banderes estelades i els llaços grocs de tots els edificis públics de la seva competència. Dona al president català, Quim Torra, un termini màxim de 48 hores per fer-ho efectiu. La Junta s’ha pronunciat després que Ciutadans li ho demanés per considerar que els llaços són símbols parcials.

L’àrbitre electoral creu que els poders públics han de mantenir “una rigorosa neutralitat política” i símbols com aquests no la garanteixen. Segons la JEC, són “partidistes”: el llaç groc perquè s’ha utilitzat per recordar els polítics empresonats i l’estelada perquè també s’usa com a emblema de determinades formacions polítiques.

Al text s’especifica, en canvi, que els partits sí que poden emprar-los com a propaganda electoral. Ara es traslladarà l’acord a les juntes electorals provincials de Catalunya. La Junta recorda que es pot interposar un recurs contenciós administratiu al Tribunal Suprem en un termini de dos mesos. De moment, no ha especificat si l’Ajuntament haurà de treure també el llaç del balcó, una demanda que ja van fer la setmana passada Ciutadans i el PP.

La primera resposta de Torra

Els llaços grocs continuen penjant dels edificis públics, i la incògnita ara és que farà el govern català. El president de la Generalitat ha reaccionat a la decisió de la Junta Electoral Central a través de les xarxes socials. En una piulada, ha deixat entreveure que és el seu únic compromís és amb el poble català. Quim Torra ha fet servir una cita de Josep Trueta per dir que està “deslligat de tots els compromisos” tret del de “servir la seva terra com pugui i com sàpiga”.