Òmnium Cultural preveu que la sentència del judici del procés sigui condemnatòria per als líders independentistes acusats. Per segon any consecutiu, Òmnium ha recordat l’absència del president de l’entitat, Jordi Cuixart, i de l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, que no han participat en l’arribada de la Flama del Canigó al Parlament de Catalunya perquè es troben en presó preventiva. La vicepresidenta de l’entitat, Marina Llansana, qualifica la situació dels presos de “vergonya democràtica” i de “vulneració flagrant dels drets humans”.

En una atenció als mitjans de comunicació a les portes del Parlament, Llansana ha demanat al PSOE que “no miri cap a una altra banda i s’arremangui per desencallar aquesta situació amb un procés de diàleg com més aviat millor”. Tot i la crida al diàleg, des d’Òmnium deixen clar que prioritzen “exercir els drets fonamentals” per sobre de l’acatament de “lleis injustes”. El 2018 l’entitat ja va tenir un record per a Cuixart i Forcadell.

“Si ens condemnen per manifestar-nos, ens tornarem a manifestar. Si ens condemnen per votar, tornarem a votar”

Torrent demana “recuperar la iniciativa política”

El president del Parlament, Roger Torrent, ha fet la rebuda oficial de la Flama del Canigó, que ha estat acompanyada fins a la cambra catalana pels nens de Corbera de Llobregat. Torret ha demanat “recuperar la iniciativa política” per avançar cap a “un país millor, més just i més lliure”. En el seu discurs institucional, ha definit la flama com un element que “suma a tothom” i per això creu que els catalans han de treballar perquè “no s’apagui”.

Roger Torrent

Durant la recepció al Parlament, Marina Llansana ha llegit una carta que ha escrit Jordi Cuixart des de la presó de Soto del Real. En l’escrit ha dit que la Flama del Canigó ha permès ensenyar “a trencar les barreres imposades per l’Estat“. Carme Forcadell ha estat l’encarregada d’escriure el missatge de la Flama.

Un cop finalitzat l’acte institucional, els Gegants de Corbera han fet una ballada per celebrar l’arribada.