L’actual conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall, és el polític d’ERC més ben posicionat per agafar el relleu d’Alfred Bosch com a alcaldable dels republicans a les eleccions municipals del 2019. Acompanyat dels seus, Maragall s’ha pronunciat per primera vegada després de rebre l’oferta de presentar-se com a candidat d’Esquerra per Barcelona. Ha dit que encara necessita uns dies per prendre una decisió en ferm. Tot i això, en el cas d’acceptar el nou repte, no ha descartat participar en una llista unitària sobiranista.

“No entendria cap altra cosa que no fos un projecte de ciutat. Amb tothom que estigui disposat a compartir les línies estratègiques bàsiques tinc disponibilitat absoluta per parlar del que convingui.”

De fet, el conseller explica que vol definir una “fórmula d’incorporació ciutadana“, tot i que no n’ha donat més detalls ni tampoc ha dit en què consistiria ni qui en formaria part.

Fins ara, qui s’ha pronunciat explícitament sobre la llista unitària ha estat la candidata del PDeCAT, Neus Munté, que ha tornat a demanar un projecte unitari amb Esquerra Republicana per a les municipals a Barcelona.

Maragall: “El meu cap ha començat a processar Barcelona”

Alfred Bosch ha renunciat a ser alcaldable per ERC i ha afirmat que Ernest Maragall és “un candidat millor”. L’actual conseller ha respost:

“El meu cap ha començat a processar Barcelona. És obvi que és una d’aquestes ofertes que no es poden rebutjar”.

Tot i això, assegura que es tracta d’una decisió difícil i que encara l’ha de meditar. “Haig de processar aquesta proposta amb la deguda seriositat, lluny de cap precipitació i frivolitat. M’haig d’agafar uns dies abans de formalitzar cap decisió”, ha dit Maragall.

Un dels motius que el fa dubtar sobre la decisió, diu, és la responsabilitat que té actualment al capdavant de la conselleria. “Sóc amb el cap, el cos i la dedicació plena amb una altra responsabilitat, apassionat. Em costa deixar tot això”, s’ha sincerat. Ernest Maragall ha dit que anunciarà la seva decisió a mitjan o finals de la setmana vinent.

“Hem de maximitzar els vots republicans”

Un dia després de les seves declaracions, Ernest Maragall ha parlat d’una llista que giri al voltant d’Esquerra Republicana.

“Jo deixo la porta oberta perquè vingui a la llista d’ERC qui cregui que té coincidències amb el projecte”.

Ho ha dit aquest diumenge en una entrevista a ‘El Suplement’, de Catalunya Ràdio. Ha assegurat que l’objectiu és incloure militants i també ciutadans que no ho siguin. L’objectiu és “maximitzar els vots republicans”.

Maragall ha reiterat que encara no és segur al 100 % que acabi sent ell el cap de llista dels republicans a Barcelona. Això sí, ha deixat clar que com a mínim “fins a mitjan o finals de novembre” no deixaria el càrrec de conseller d’Acció Exterior. En el cas que Esquerra no s’acabi sumant a una llista unitària, el probable candidat d’ERC a les eleccions municipals ha parlat de possibles aliances postelectorals. Diu que ERC està “disposada a compartir” un espai de govern amb l’alcaldessa, Ada Colau. “Entenem clarament que Barcelona vol comptar amb una orientació republicana i progressista explícita”.