El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, és l’altre dirigent polític que ha rebut el premi. Tots dos han estat mereixedors del guardó “per la seva defensa de l’estat de dret”, segons l’entitat contrària a la independència. De fet, Valls i Tajani són contraris al procés independentista.

Manuel Valls no ha volgut aturar-se a parlar amb la premsa abans que comencés l’acte d’entrega del premi. La cita ha generat una gran expectació mediàtica després que el president del partit taronja, Albert Rivera, proposés Valls com a candidat de Cs a Barcelona. A banda d’insinuar que pot acceptar l’oferta de Rivera, durant el discurs Valls ha destacat reiteradament Barcelona i els vincles que té ell amb la ciutat.

Aquesta és la primera aparició de Manuel Valls a Barcelona des del 18 de març passat, quan va participar en la manifestació de Societat Civil Catalana sota el lema “Ara més que mai, seny“.

La cita ha comptat també amb representants de Moncloa, com la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i el delegat de Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. Aquest és el segon any consecutiu que Sáenz de Santamaría visita la ciutat durant la celebració de Sant Jordi. L’any passat, la vicepresidenta del Govern espanyol va assistir a un acte de llibreters que reclamaven Sant Jordi com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat: una petició que va fer també l’aleshores president de la Generalitat Carles Puigdemont en el seu discurs institucional de la diada.