En una entrevista a l’agència EFE, Quim Torra ha fet autocrítica sobre les “lliçons apreses” de l’octubre passat i de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, entre les quals ha destacat “com d’important hauria estat tenir un alcalde independentista” a Barcelona, perquè potser “les coses haurien anat diferent”. En clau de futur, el president de la Generalitat considera que “en aquestes eleccions municipals hi haurà una peça clau, la capital del país” i ha ressaltat que “és molt important que l’independentisme guanyi les eleccions a Barcelona”. Torra també ha vaticinat que “probablement el candidat que guanyi per almenys un vot serà l’alcalde, per les dificultats d’aliances.”

El cap de l’executiu català també ha fet una crida a les forces independentistes a superar les “desavinences i desconfiances” internes que es van fer evidents l’octubre passat i que “no van generar tota la força que probablement calia generar”. Per això, ha demanat construir la màxima “unitat estratègica i electoral”, amb llistes unitàries en el conjunt del territori català, per poder tenir “molts més alcaldes independentistes”. En aquesta línia, Torra ha sentenciat que “junts som més forts” i ha assenyalat els tres consensos que considera que articulen la societat catalana: un referèndum d’autodeterminació com a “solució política”, la no acceptació de possibles condemnes per als encausats del procés i la no consideració de la monarquia com una institució pròpia dels catalans.

Defensar l’autodeterminació a les europees

El president de la Generalitat ha defensat la idea de teixir una candidatura a les eleccions europees “que aglutini el màxim de suport possible dels pobles que demanen que es pugui aplicar el dret a l’autodeterminació“. I ha expressat la voluntat de sumar en aquest objectiu el vot de bascos, gallecs, valencians, balears i canaris.