Dels actes que té programats Manuel Valls durant la campanya electoral del 21-D, el primer ha estat un esmorzar amb Xavier García Albiol i María Dolores de Cospedal. Valls també té previst participar en actes organitzats per Ciutadans i Societat Civil Catalana.

L’ex-primer ministre francès ha començat la intervenció recordat que és d’origen català: “Porto Barcelona i Catalunya al cor i amo Espanya”. Per això ha defensat la unitat de l’Estat en un moment “de moltes crisis, populismes i terrorisme” a Europa. Al costat d’Albiol, Valls ha llançat una pedra a favor de l’activació del 155 de Rajoy i ha dit que “dono suport a tot el que s’ha fet” per desactivar el govern independentista.

Davant d’algunes veus crítiques amb l‘Estat —com el conseller destituït Toni Comín, que el va titllar de franquista—, Manuel Valls ha afirmat que “Espanya no és una dictadura, ni el Govern ni el Senat no són franquistes”. A més ha apel·lat a votar forces constitucionalistes aquest 21- perquè “Catalunya sense Espanya no seria Catalunya”.

Les institucions catalanes, “d’esquena a Europa”

El candidat del PP a la presidència, Xavier García Albiol, ha insistit en la necessitat de formar un govern constitucionalista el 21-D per recuperar la normalitat de Catalunya dins d’Europa: “Avui les portes de totes les cancelleries europees estan tancades al Govern català”. I ha afegit que “la decadència” de l’independentisme ha conduït que “les institucions catalanes visquin d’esquena a Europa”.

Albiol també ha reflexionat sobre què significa ser català: “Ser català no és portar un llaç groc pel carrer o tenir l’estelada penjada al balcó”, sinó “emocionar-se amb les victòries de ‘La Roja’ i pensar en català i dir ‘te quiero’ en espanyol”, ha dit. Per la seva banda, la ministra de Defensa, ha assegurat que l’únic camí possible a partir del 21-D passa per defensar la unitat de l’Estat: “O s’està amb Catalunya i Espanya, o no s’està”.