Les eleccions municipals del 2019 i les incerteses entorn de qui serà i qui no serà candidat han marcat el debat polític en l’última Mercè del mandat. Els líders polítics municipals s’han deixat veure en la missa a la basílica de la Mercè —des del 2015 fora del programa oficial— i en el seguici d’autoritats fins a l’Ajuntament. La renúncia d’Alfred Bosch (ERC) ha planat encara en molts dels discursos.

“Em retiro, però continuaré com a regidor”, ha explicat Bosch, que ha anunciat que ERC farà primàries abans que acabi l’octubre per triar Ernest Maragall com a candidat. L’alcaldessa, Ada Colau, ha assegurat que veu més marge d’entesa amb ERC després de la renúncia de Bosch, amb qui ha admès que “els últims temps no han estat fàcils”. Colau ha recordat el “bloqueig” d’ERC al tramvia i ha dit que si el nou candidat vol reprendre el debat, la ciutat hi guanyarà.

Trias apunta a Mascarell

En el cas del PDeCAT, l’exalcalde Xavier Trias ha assenyalat per primer cop en públic el nom de l’exconseller Ferran Mascarell com a company de viatge de la candidata Neus Munté, però ha deixat en mans d’ella decidir quin lloc ha d’ocupar cadascun. “Ens volem presentar amb la Neus i amb el Mascarell, però més gent”, ha dit Trias, que ha clamat “una gran candidatura”. Trias ha recordat que després de 20 anys és la primera Mercè que Joaquim Forn, empresonat, no era a l’Ajuntament.

Collboni es reivindica

En ple ball de noms de candidats, els que ja estan confirmats, com el socialista Jaume Collboni, es reivindiquen. “És més, jo crec que a les properes Festes de la Mercè, qui us parla serà l’alcalde”, ha afirmat Collboni, convençut. El candidat del PSC ha criticat que, amb els últims moviments d’ERC, alguns partits pensin més a “posar Barcelona en un escenari i no al centre”.

Fernández Díaz no es mulla

A les files del PP, es manté la incertesa sobre qui serà candidat. “Ho ha de decidir el partit, fa tres anys i mig que dic el mateix”, ha valorat Alberto Fernández Díaz, que ha reivindicat “el projecte i la trajectòria barcelonins” del PP. El president del partit, Pablo Casado, ha afirmat aquest dilluns que presentaran una candidatura “potent” a la ciutat, i ha descartat implicar-se en la llista de Manuel Valls.

El cardenal crida a evitar la divisió

A la missa de la Mercè s’hi han deixat veure Xavier Trias (PDeCAT), Carina Mejías (Cs), Alfred Bosch (ERC), Jaume Collboni (PSC) i Alberto Fernández (PP) així com diversos regidors d’aquests partits. En l’homilia, el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha demanat a la patrona que no permeti “caure en la temptació de la divisió i la confrontació”, i que ajudi a “afavorir viure en comunió”.

El seguici d’autoritats des de la basílica fins a l’Ajuntament l’han encapçalat l’alcaldessa i el president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyats del president del Parlament, Roger Torrent, i regidors de tots els partits excepte la CUP. En arribar al consistori, ni PP ni Cs no han sortit al balcó per fer evident el malestar per la presència de Torra i de símbols com el llaç groc.