Parlament de Catalunya buit

Els anomenats grups polítics significatius i la cobertura que se’ls està fent durant la campanya de les eleccions catalanes del 14 de febrer han generat debat. Els mitjans públics estan obligats a fer seguiment dels partits amb representació parlamentària, i ho han de fer d’una forma proporcional segons els vots obtinguts per cada formació. Ara bé, les candidatures considerades significatives (encara que no tinguin representació al Parlament) també han d’estar presents als debats electorals i als informatius, tot i que amb un protagonisme menor.

Què és exactament un grup polític significatiu? Per què un mitjà de comunicació públic està obligat a cobrir-lo? T’ho expliquem.

Un terme definit per la JEC

Aquestes qüestions es poden resoldre tot llegint la instrucció 1/2015, de 15 d’abril, de la Junta Electoral Central publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). D’acord amb el punt 2.2 del text, es considera grup polític significatiu aquell que, malgrat no haver obtingut representació en eleccions anteriors del territori o no haver-s’hi presentat, ha aconseguit més del 5 % dels vots en altres comicis recents.

Dins d’aquesta definició encaixa Vox, que en les darrers eleccions generals a Catalunya va aconseguir un 6,3 % dels vots i a Barcelona un 5,3 %.

Els mitjans públics, obligats a cobrir Vox

La resolució de la JEC especifica de forma clara que els mitjans de comunicació públics han d’incloure els grups polítics significatius en les seves cobertures. El temps que se’ls ha dedicar, però, “no podrà ser igual o superior” al destinat a les candidatures que sí que van aconseguir representació en les eleccions anteriors equivalents.

Per això, betevé i la resta de mitjans públics estan fent una cobertura del partit d’extrema dreta, malgrat aquest no tingui representació al Parlament de Catalunya.

El cas de Junts

D’acord amb la normativa vigent, el partit de Laura Borràs (Junts) no ha tingut presència al Parlament de Catalunya en la legislatura anterior. Cal recordar que la Junta Electoral va certificar que els drets de Junts per Catalunya (segon partit amb més escons en les eleccions del 2017) corresponen al PDeCAT d’Àngels Chacón. Aleshores, per què Junts rep cobertura mediàtica?

En aquest cas també es té en compte la representació aconseguida en altres comicis electorals. Junts per Catalunya, a les eleccions generals del 2020, va superar el 12 % dels vots a Catalunya.