El futur CAP del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera es podria fer en una part del solar del passeig de Lluís Companys, on abans hi havia els antics jutjats. Així ho va explicar als veïns el regidor del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, durant el consell de barri d’aquest dimarts. Rabassa va afirmar que s’ha fet un estudi per veure on instal·lar l’equipament i que hi ha “un bon principi d’acord” entre l’Ajuntament i l’Institut Català de la Salut (ICS). Ara falta acabar de concloure l’acord amb la Generalitat que abans dels canvis al govern ja s’hi havia mostrat predisposada.

Recuperar una part de la cessió del solar

Abans dels darrers canvis al govern autonòmic, segons Rabassa, semblava que hi havia acord perquè el futur CAP Casc Antic es fes en aquest indret. El regidor de Ciutat Vella es va reunir amb la nova consellera i el nou director general per parlar del tema. “Entenc que no hauríem de tenir cap problema perquè la Generalitat ens cedís o renunciés una part del solar“. Rabassa va explicar que l’Ajuntament està pendent d’una nova reunió amb l’ICS per tenir un retorn en la proposta.

Solar buit des del 2017

L’Ajuntament de Barcelona va cedir, el segle passat, el solar del passeig de Lluís Companys per a usos judicials. Els antics jutjats, que feia més d’una dècada que estaven en desús, es van enderrocar el 2017 i des de llavors el solar està buit.

Els antics jutjats van estar més d’una dècada en desús al solar del passeig de Lluís Companys

La Generalitat ha de fer en aquest espai la nova Audiència Provincial, però encara no hi ha projecte ni pressupost. Per això, l‘Ajuntament havia reclamat en múltiples ocasions donar-ne un ús, encara que fos provisional, per a equipaments o habitatges. Rabassa creu que “com a mínim” una part d’aquest solar “ha de tornar a ser municipal per poder fer el CAP i altres equipaments”.

Emplaçaments nous per als CAP del districte

Els CAP de Ciutat Vella necessiten noves instal·lacions. L’augment de la població i, de retruc, del nombre d’usuaris així com el mal estat d’alguns dels edificis han forçat al districte a buscar emplaçaments. De moment, el districte ja té clares les ubicacions del CAP Gòtic i del CAP Raval Nord i està treballant per trobar una nova situació a d’altres, com el de la Barceloneta.