El govern municipal de Barcelona ha rebutjat la petició d’ERC perquè els pregons de la Mercè prioritzin el català. Els republicans ho han demanat a la Comissió de Drets Socials i Cultura després de les dades sobre l’ús del català entre els joves de Barcelona, que no arriba al 50 % en cap districte. El tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, ha descartat el prec d’ERC per “no haver de prioritzar persones en un acte simbòlic” com el pregó de la Mercè.

El prec que ha defensat la regidora Gemma Sendra reclamava que l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) “potenciï l’ús del català en la programació d’activitats i grans esdeveniments, així com en els pregons de la Mercè”. Martí ha demanat retirar l’expressió que feia referència al pregó de la Mercè, però la regidora d’ERC s’hi ha negat. Sendra ha denunciat que en actes institucionals a Nou Barris, regidors del govern “no fan cap parlament en català” i ha demanat “actuar amb sensibilitat” per “protegir una llengua, no prohibir-ne cap altra”.

Cinc dels últims vuit pregons, en català

El tinent d’alcalde de Cultura ha apuntat que, dels últims vuit pregons de la Mercè (escollits per l’alcaldessa, Ada Colau), el català ha estat majoritari en cinc ocasions. Martí ha posat l’exemple de l’escriptor Javier Pérez Andújar, que el 2016 va fer el pregó en castellà i que “és tan català com qualsevol altre que escrigui en català”. I també ha destacat l’activista veïnal Custodia Moreno, pregonera del 2021, que va fer el discurs en català. El del 2022, també en català, el va fer la cineasta Carla Simón.

Martí ha defensat que el català sigui prioritari en els actes que organitza l’ICUB i que “cal treballar encara més” per aconseguir-ho, però ha rebutjat fer-ho en actes —com el pregó de la Mercè— “en què podríem donar a entendre que excloem una part de les persones que usen una llengua o una altra”.

Intent fallit de reprovació

En la mateixa comissió, Ciutadans ha intentat sense èxit “reprovar la imposició d’una llengua per sobre d’una altra”, en al·lusió a la petició d’ERC per als pregons de la Mercè. La proposta, però, no ha prosperat pels vots contraris d’ERC, BComú i Junts. L’altre soci de govern, el PSC, hi ha donat suport al costat de Cs, PP i Valents. Julia Barea (Cs) ha dit que “es posa en perill el castellà” quan es vol “prioritzar” una llengua per sobre d’una altra, però Martí li ha replicat que “la visió que el català es vol imposar sobre el castellà és falsa”.