L’Ajuntament de Barcelona ha demanat al govern de la Generalitat la cessió del solar on hi havia ubicats els antics jutjats d’instrucció, al passeig de Lluís Companys. La voluntat del consistori és instal·lar-hi més pisos prefabricats APROP i ampliar així l’oferta d’aquesta mena de construccions al districte de Ciutat Vella. L’arquitecte i responsable del projecte APROP, Tonet Font, ha detallat en una entrevista al programa ‘bàsics‘, de betevé, que la Generalitat “ha mostrat interès” en la proposta, tot i que ha assenyalat que, de moment, “és una hipòtesi”. Ja al juny del 2018, el govern d’Ada Colau es va plantejar recuperar el solar per fer-hi habitatge públic.

Les intencions del govern municipal, però, podrien veure’s truncades per la descoberta d’una necròpolis medieval que els arqueòlegs situen entre els segles VII i IX dC. L’enderroc dels edificis es va produir el juny del 2017, però el projecte inicialment previst -que s’hi construís la nova seu de l’Audiència de Barcelona- va quedar aturat i sense un calendari definit.

Instal·lar mòduls prefabricats damunt d’equipaments baixos?

Tonet Font també ha detallat que el consistori barceloní estudia noves fórmules per reduir la llista d’espera de la Mesa d’Emergència, en la qual 600 famílies esperen un pis social. Concretament, l’arquitecte ha donat a conèixer que “s’està explorant la possibilitat” d’ubicar nous pisos prefabricats al damunt “d’equipaments que no han arribat a la seva alçada màxima”, com ara al metro de Fontana o als Jardins de la Indústria.

“Aquest és un altre projecte i trigarà més”, ha assenyalat Tonet Font, perquè cal iniciar els estudis i “no sabem en quins terminis ens estaríem movent”. No obstant això, el responsable del projecte APROP s’ha mostrat partidari d’aquestes construccions com un mecanisme per “maximitzar les oportunitats en una ciutat tan densa i compacta com la nostra”.