El govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts delegar a l’Ajuntament de Barcelona les competències en la gestió del Port Olímpic per 30 anys. Amb aquest canvi de mans, s’inicia una nova etapa per a aquesta zona de la ciutat, que el consistori vol transformar no només urbanísticament sinó també amb un canvi d’activitats i la supressió dels locals d’oci nocturn. El maig del 2020 acaba la concessió de les discoteques i no se’ls renovarà.

Els plans de l’Ajuntament per al Port Olímpic tenen diverses fases previstes. La primera actuació es durà a terme al dic de recer, per solucionar els problemes d’ultrapassament d’aigua. Es vol treure a concurs el projecte perquè les obres comencin durant el 2020. A mitjans de l’any que ve, quan vencin les concessions de les discoteques, s’adequaran els locals per a activitats relacionades amb la nàutica.

port olimpic

Al moll de Gregal es mantindran els locals de restauració, tot i que es farà un concurs per atorgar concessions noves. La intenció de l’Ajuntament és forçar la subrogació del personal que hi treballa. Les terrasses dels restaurants es reordenaran i s’aproparan a la façana. La transformació del Port Olímpic es preveu que s’allargui durant cinc anys.

Pel que fa als equipaments, s’ampliarà el Centre Municipal de Vela, al moll de Gregal, i es construirà un nou Centre Municipal d’Esports Nàutics al moll de la Marina. També es vol crear un Centre de Divulgació del Coneixement del Mar, per fomentar el coneixement del litoral. L’empresa municipal B:SM s’encarregarà de la gestió del Port Olímpic, al qual destinarà 3 M € en inversions el 2020.

B:SM Port Olímpic

Un dels objectius de la transformació del Port Olímpic és la integració a la ciutat. Per això, es pretén guanyar espai públic d’ús ciutadà amb una nova plaça a l’espai que ara ocupen les terrasses de les discoteques i un aparcament. Es farà un nou pas per connectar les platges amb el port i l’espigó de la Marina es convertirà en un gran espai de vianants.

Totes les actuacions tindran un cost de 39 milions d’euros, que es finançaran amb la concessió dels locals i els amarraments del port. El canvi de gestió de la Generalitat a l’Ajuntament es farà efectiva el 30 d’abril del 2020, just quan acaba la concessió actual. Durant aquest període, s’aportarà a la Generalitat una part dels beneficis, que no serà inferior a 5 M €, diners que es destinaran a inversions en altres ports.