L’intendent major de l’Eixample, Pedro Velázquez, pren el relleu d’Evelio Vázquez com a cap de la Guàrdia Urbana. Ha estat nomenat en el càrrec per l’alcaldessa, Ada Colau, arran de la jubilació de Vázquez (64 anys), que era cap del cos des de l’any 2011. En la presa de possessió, Velázquez ha promès treballar amb compromís per garantir la seguretat i la convivència en una ciutat, ha dit, amb una realitat “polièdrica”.

El nou cap de la Guàrdia Urbana ha celebrat la incorporació de nous agents i ha defensat més presència i lideratge de dones dins del cos. Velázquez té 52 anys, és llicenciat en Dret i està al cos des del 1990, on ha desenvolupat tasques com a director en diferents unitats, com a intendent de les unitats territorials de Sant Martí i l’Eixample. De fet, aquest 2019 va capitanejar el desmantellament del “Mercat de la misèria” de Glòries.

Velázquez també és docent a l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral (UAB) i ha estat distingit amb quatre Medalles d’Honor al Mèrit de la GUB i altres reconeixements dels Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

Vázquez tanca vuit anys marcats pel 17-A

El fins ara cap de la Urbana, Evelio Vázquez, es jubila després de vuit anys i mig al càrrec (i 40 al cos). El va nomenar Xavier Trias el juliol del 2011, en substitució de Xavier Vilaró. En aquest temps, Vázquez ha estat el màxim responsable policial de la Urbana en episodis destacats, com l’atemptat a la Rambla (17 d’agost del 2017), el cas del crim de la Urbana (en què Vázquez va ser citat a declarar com a testimoni), les polèmiques per l’abordatge de la venda a la manta, o la crisi dels narcopisos a Ciutat Vella.

Els fins ara màxim responsable del cos ha recordat tot el treball fet durant la seva etapa: “Hem patit molt”. Ha dit que algunes de les decisions preses els últims anys han generat controvèrsia entre els barcelonins, tot i que ha reivindicat la tasca “amb il·lusió i compromís” de tots els agents.

La venda ambulant, “quasi controlada”

En el seu discurs de comiat, Vázquez ha destacat la tasca feta per la Urbana pel que fa al fenomen de la venda ambulant, que està “quasi controlada”. “Falta molt poc“, ha afegit l’excap del cos, dirigint-se al tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle.