La gestió del Port Olímpic passarà a mans de l’Ajuntament de manera imminent si, com preveu el govern municipal, la Generalitat en delega les competències a principis d’octubre. Tot i que, sobre el paper, el 30 d’abril del 2020 és quan venç el contracte segons el qual el govern català n’és l’òrgan gestor. Un cop materialitzat el canvi, el consistori estarà al capdavant de la zona, com a mínim, fins al 2050.

De moment, es preveu que el ple municipal del 30 de setembre aprovi el canvi d’usos del Port Olímpic i es posaria en marxa el pla per eliminar els locals d’oci nocturn de la zona i reconvertir-la en un espai d’activitats familiars i veïnals relacionades amb la nàutica.

Per a l’Associació de Veïns de la Vila Olímpica, el canvi és “necessari” després d’anys de queixes pels problemes de convivència. Precisament, l’últim estiu ha estat marcat per diversos episodis violents, com la mort d’una noia després de ser apunyalada o un noi que va morir després de ser apallissat, els quals van obligar a posar en marxa un dispositiu policial especial.

“Veure que arriba el final (de l’oci nocturn al Port Olímpic) és una manera de respirar. Estem al límit”

El president de l’associació veïnal, Jordi Giró, ha qualificat la situació que viuen com a “malson” perquè la festa durant l’estiu és “els set dies de la setmana i a l’hivern en són tres”. Per Giró també és important que el Port Olímpic desenvolupi activitats relacionades amb la nàutica i creu que hi pot haver un potencial formatiu: “Hi ha molts esports nàutics nous i, per tant, un punt de tecnicisme que pot ser interessant per a la formació. Aquest port té tots els ingredients perquè ens el fem nostre”, ha conclòs.

Una part dels ingressos, per a la Generalitat

A canvi del traspàs de competències, l’Ajuntament haurà de pagar a la Generalitat una part dels beneficis que generi el Port Olímpic, encara que no ha concretat quin percentatge serà. La Generalitat invertirà aquests ingressos en els ports que gestiona a Catalunya.

Un dels canvis importants serà l’eliminació dels locals d’oci nocturn després que l’Ajuntament anunciés que no en renovaria les concessions. Tot i que les llicències no vencen fins al 2020, la tinenta d’alcalde en Urbanisme, Janet Sanz, ha destacat que les obres per transformar l’espai podrien començar a finals d’any i que el nou port olímpic quedaria enllestit el 2022.

“Uns canvis que capgirin la imatge sovint associada a l’oci nocturn, allunyat de les famílies i de les necessitats de la ciutat”

Com serà el nou Port Olímpic?

La previsió és que el nou Port Olímpic tingui 48.000 m2 d’espai d’ús públic, més del doble que ara. Per guanyar aquestes noves zones de passeig, es reduiran les places d’aparcament que hi ha en superfície, que passaran d’unes 500 a entre 100 i 150. A més, s’eliminarà la rampa d’accés al port per a cotxes des del carrer de la Marina. De fet, el tram d’aquest carrer que hi ha entre les torres Mapfre i el mar es pacificarà i serà exclusiu per a vianants. Per millorar la connexió entre el port i les platges, es faran dos nous passos a peu.